logo3

ПЕТАР ЛАБУДОВИЋ:СВАКИ ПЕТИ СТАНОВНИК БЕРАНА НЕ РАДИ

ИЗ ОПШТИНСКОГ УДРУЖЕЊА БОРАЦА 1941-1945. БЕРАНЕ ТВРДЕ ДА 1.МАЈ КАО ПРАЗНИК РАДА ПОСТОЈИ САМО НА ПАПИРУ

ПЕТАР ЛАБУДОВИЋ:СВАКИ ПЕТИ СТАНОВНИК БЕРАНА НЕ РАДИ

Из Општинског Удружење бораца 1941-1945., југословенска опција Беране , саопштили су да 1.мај, као празник рада, више не постоји у Црној Гори. Казали су да тај празник живи само на папиру, јер је, како наводе, актуелна црногорска власт уништила и фабрике и радничку класу. Истакли су да то најбоље илуструје примјер Берана гђе су скоро сви привредни колективи из доба социјализма уништени и затворени.

- Привредни злочинци су, уз прећутно одобравање актуелних властодржаца, затворили све наше фабрике и радно способне људе усмјерили ка бироу рада. То најбоље илуструје примјер Берана гдје је број радника у привреди сведен на минимум. И то мало радника што ради је, због малих плата, доведено на руб пропасти, тако да обични смртници првомајске празнике дочекују без цента у џепу. То је права трагедија кад човјек у 21. вијеку не може да одговори основним животним потребама. Уједно то је потврда да је црногорски режим намјерно уништио радничку класу, како би се ослободили оних који би евентуално преко штрајкова и протеста исказивали своје незадовољство – тврди предсједник Општинског удружење бораца Петар Лабудовић.

По његовом мишљењу бивши радници су остављени на милост и немилост онима који су на незаконит начин купили беранске фабрике.

- Свједоци смо да су берански радници тражили да надлежни органи преиспитају приватизацију фабрика, али од тога није било ништа. Зато данас из Владе кажу да они немају везе са фабрикама. То исто су говорили и они који су купили те фабрике. Очигледно да се неко поиграо са измученим радничким душама и да су радници унапријед жртвовани као колатерална штета – сматра Лабудовић.

Он је нагласио да је поражавајуће то што је актуелна власт у Црној Гори погазила све оно што је за вријеме социјализма урађено за добробит широких народних маса.

- Бесмислено је упоређивати вријеме кад је Беране било трећи град у Црној Гори по економски развијености са данашњим временом кад су све тековине социјалистичке револуције потпуно уништене. Зато морамо стварати нове снаге које ће, на крилима социјалистичких идеја, исправљати грешке оних који су поштене грађане гурнули у ропство и сиромаштво.Уосталом, то је наша морална обавеза јер ничим не смијемо унизити револуционарни и градитељски дух који нам је донио слободу, једнакост, развијену привреду, запосленост, бесплатно школство и здравство и све оно што је потребно једном цивилизованом свијету – закључио је Лабудовић.

Петар Лабудовић је нагласио да статистика јасно ставља до знања да се Беране налази у незавидној економској и социјалној ситуацији.

- Статистика говори да бројни радно способни Беранци никада до сада нијесу заснивали радни однос и да је већина некад запослених, због затварања привредних и других колектива, остала без посла. Тачније сваки пети становник Берана не ради. Уз то, у Беранама има више корисника социјалних давања него запослених у привреди, док гро пензионера прима пензије испод просјека. Тужно, да тужније не може бити, с обзиром да знамо како се празник рада славио у социјализму – наводи Лабудовић.

Фотографија корисника Горан С. Киковић