logo3

ОТАШЕВИЋ ''СРПСКА КУЛТУРА У ЦРНОЈ ГОРИ ЈЕ ИЗЛОЖЕНА КЛАСИЧНОМ ТЕРОРУ ДРЖАВНЕ ИДОЛОГИЈЕ НА ВЛАСТИ''

Branislav-Otašević

 

''СРПСКА КУЛТУРА У ЦРНОЈ ГОРИ ЈЕ ИЗЛОЖЕНА КЛАСИЧНОМ ТЕРОРУ ДРЖАВНЕ ИДОЛОГИЈЕ НА ВЛАСТИ''

Бранислав Оташевић из Српска народна одбрана Васојевића изјавио је за "Глас јавности" да очекује помоћ И савезу српских удружења Српска народна одбрана Васојевића И лимске долине од Владе Србије јер и они афирмишу српску културу у Васојевићима И Црној Гори

Бранислав Оташевић,секретар СНО Васојевића и Лимске долине је саопштио данас за Глас Јавности

''Морамо се сложити да су дошли тешки дани, не само за истинску културу и културна дешавања у Црној Гори, него и за све ђелатности које се тичу живота свих наших грађана. Добро је само једној уској групи људи, приврженој актуелном режиму, која је за себе приграбила све што се могло приграбити. Ти привилеговани појединци су унизили све наше вриједности, а нарочито оне духовне, настојећи да у први план истуре неке нове творевине модерног доба које немају никаквих додирних тачака са оним што се зове умјеност и култура. Они су нам сервирали општу беспарицу, с тим што се средства из буџета намијењених за културу опређељују партијским истомишљеницима, при чему се не води рачуна о квалитету. Тако је дошло до гашења бројних часописа, ревијâ, периодичних листова, док су књижевни сусрети изгубили ону жељену драж, јер се на телевизији и државним медијима годинама врте једна те иста имена да би се задовољила форма. У таквом амбијенту, гђе лаж постаје истина, нема пуно простора за оне истинске писце или умјетнике, који, ношени патриотизмом и урођеним моралним нормама, могу да донесу квалитет. Но, захваљујући надљудској борби једна група наших стваралаца - и поред бројних потешкоћа и оскудица - успијева да се издигне изнад општег сивила и да изњедре запажена ђела''.-каже Оташевић.

Оташевић истиће да је ''Наша култура је изложена класичном терору партије на власти и државне идеологије. Данас у Црној Гори нема грађанске слободе, јер се јавно изговорена ријеч оштро кажњава од стране оних који владају и сију страх на овим просторима. Такво насиље је превазишло све људске обзире и све норме карактеристичне за слободни и демократски свијет. Врши се невиђени притисак на Српску православну цркву. Прогоне се свештеници, српски писци, српски језик и ћирилица о чему најбоље свједочи понуђени образовни програм. Фалсификује се историја, појављују се нова слова и књиге писане измишљеним језиком.

Зато је потребан отпор својствен нашим прецима који су увијек знали да се супротставе свим облицима тираније. То морамо схватити, јер више нема времена за чекање, уколико желимо да сачувамо културу, али и наш понос и наше достојанство''.

'- Ми смо формирањем мреже српских невладиних организација Српска народна одбрана Васојевића и Лимске долине, прије осам године схватили да имамо велику и људску и моралну обавезу да се квалитетом и упорношћу супротставимо оним снагама које желе да нас уклоне са културне позорнице. Зато смо до сада, ношени унутрашњом стваралачком снагом, поред издавачке ђелатности као што је ''Глас Холмије'' и штампањем великог броја књига и то што смо организовали велики број књижевних и гусларских вечери, ликовних изложби, афирмишући тако српску историју и културу кроз ђелатности нашег Савеза Удружење која помажу млађим ствараоцима да објаве своја ђела, обезбјеђује стручне рецензенте, лекторе, коректоре и издаваче. Сарађује са другим удружењима и невладиним организацијама које баштине српски језик и културу српског народа.
Све то чинимо практично сопственим средствима и уз помоћ наших пријатеља и добротвора, свјесни тежине задатка којег смо себи поставили. Тако, у нимало лаким околностима, опстаје коалиција СНО Васојевића и Лимске долине вјерујући да долазе бољи дани за оне који се нијесу продали у овим смутним временима и за које ријеч предтавља највишу могућу светињу''.-истако је Оташевић,који очекује помоћ од владе Србије,која је својом одлуком опредијелила средства у износу од 1,64 евра .

Треба подсјетити да је СНО Васојевића и Лимске долине основан на пригодној свечаности одржаној на Преображење Господње, 19. августа 2013. године, у згради Општине Беране и да је тај савез у протеклом периоду оправдао своје постојање и својим радом завриједио поштовање шире јавности јер је организовао велики број манифестација.

-Чланице Српске народне одбране су радиле све да очувају српско национално биће и српски идентитет на простору Васојевића и Лимске долине, тиме што су кроз организовање научних скупова, трибина, академија, промоција књига, издавање часописа ''Глас Холмије'', организовање књижевних и гусларских вечери , као и других демократских видова борбе, радили на остваривању циљева и задатака које су поставили прије четири године истакао је предсједник Удружења српских књижевника у отаџбини и расејању за Црну Гору са сједиштем у Андријевици Бранислав Оташевић,секретар СНО Васојевића и Лимске долине.