logo3

ОСВЕШТАНИ ТЕМЕЉИ ЦРКВЕ У ГЛАВАЦАМА КОД БЕРАНА

ОСВЕШТАНИ ТЕМЕЉИ ЦРКВЕ У ГЛАВАЦАМА КОД БЕРАНА

Село Главаца прозвана су веле зато што су по свом становништву, била глава Горњих Села, по главарима, добром роду бијелих жита, занатима и бројем стоке. До 1809. године заједно са старим Србима у Главацама су живјели Славковићи када су од Климената и Колашинаца побијени, а преживјели се раселили. Када су се доселили данашњи становници затекли су старе српске породице и у Главацама и у другим селима. Први помен села налазимо у турском попису из 1582/83 године под именом Главач. Засеоци у Главацама су: Братоњин врх, Вотњак, Заштица, Поток, Долина, Божовића махала, Лука, Барице, Залоквица. А од топонима најинтересантнији су: Градина, Црквина или Црквениште, Леденавода, Маџгаљи-ца, Главачки поток, Вигњиште, Побојна, Лопари, Самораснице, Боротуља, Локве, Кандина рупа, Пружиловац, Веснића гумно, Алуге, Гојиновац, Жубреница, Потрко-во и др.

Другог дана Васкрса 2019. године у селу Главаца код Берана освештани су темељи цркве чија је изградња недавно започета. Црква је посвећена Светом Николи, светитељу који се слави као крсна слава Божовића, који претежно живе у овом селу, као и Кораћа који живе у Главацама,и они такође славе ову славу. 
Уз благослов Његовог преосвештенства Јоаникија радови на цркви убрзо ће бити настављени. Овом светом чину поред мјештана, исељеника који су због овог догађаја дошли у свој крај, присуствовало је свештенство, бројни пријатељи, кумови, рођаци.Као комшије из сусједних мјеста који су дошли да дају подршку у изградњи овог светог храма. На темељима цркве обављено је и групно крштење. Свештенство је крстило тридесетак мјештана различитих животних доби. Владика Јоаникије је напоменуо да је Свети чин крштења велико дјело због кога је добро што се народ окупио , а камлоли сва добра која ће свето мјесто на ком ће бити сазидана црква донијети породицама и њиховом потомству. 
Владика Јоаникије је потом истакао: ,,Са овим даном почиње нови живот овог мјеста. Ово мејсто је и раније имало цркву, али темељи су били даље и црква је одавно срушена. Сада добијате цркву у селу и она ће сигурно да се сагради лијепо и брзо уколико будете сложни. А да бисмо градили цркву треба прво ми духовно да се изградимо. То значи као што смо поставили темељ ове цркве и осветили га, тако смо данас поставили и духовни темељ вашим крштењем. Да бисте градили добро, треба да превазиђете препреке којих има међу људима и да се на такав начин утврђујете и потврђујете. Зато и градимо ову цркву, да би она нас изграђивала и да би се добро умножавало међу нама и у нашим душама, домовима и у селу”
Владика Јоаникије се захвалио свима који су дали свој прилог за изградњу храма, и породици која је од срца и са љубављу уступила земљу за изградњу цркве. 
Предсједник одбора за изградњу цркве Зоран Божовић захвалио је свима за подршку и помоћ која је пружена до сада. Истакао је да уколико радови буду текли досадашњом динамиком 22. маја наредне 2020. године на Мали Никољдан вјерски објекат би могао бити у функцији. 
Са својим сарадницима, скупу су присуствовали и предсједник Општине Беране Драгослав Шћекић и предсједник Скупштине Општине Новица Обрадовић.
У сеоском дому у близини мјеста гдје ће бити подигнута црква, уприличен је велики празнични ручак за све присутне, а пјевачко друштво ,,Ђурђеви ступови” из Берана уз пјесму и гусле посебно је увеличало и увеселило овај скуп.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић