logo3

ОДРЖАН САСТАНАК РУКОВОДСТВА СРПСКОГ ИСТОРИЈСКО -КУЛТУРНОГ ДРУШТВА ''НИКОЛА ВАСОЈЕВИЋ''-БЕРАНЕ.

ОДРЖАН САСТАНАК РУКОВОДСТВА СРПСКОГ ИСТОРИЈСКО -КУЛТУРНОГ ДРУШТВА ''НИКОЛА ВАСОЈЕВИЋ''-БЕРАНЕ.

-УСПЈЕШНО ЗАПОЧЕТЕ АКТИВНОСТИ У 2020.-И ПОДРШКА СПЦ 

Jуче 4.марта 2020. године је у Беранама одржан састанак руководства Српског историјско-културног друштва ''Никола Васојевић'' -Беране у саставу: историчар Горан Киковић,предсједник СИКД, књижевник Вулко Шћекић,потпредсједник СИКД и пјесник и публициста Давид Лалић.

Тема састанка руководства СИКД била је досадашња реализација програмских активности и активност СИКД у наредном периоду. О реализованим активностима и будућим плановима за 2020.годину СИКД је говорио предсједник Горан Киковић,који је истако да је СИКД у овом досадашњем период поред успјешно организованих ''Савинданских свечаности'', успио да изда и 42. број часописа ''Глас Холмије'' у овој години који је изашао почетком фебруара 2020.

Киковић је потом говорио о реализацији традиционалне манифестације која се сваке године одржава у марту мјесецу под називом ''Пријатељски и братски сусрети кроз мјеста и градове Србије'', која ће се одржати од 12.до 15.марта у Краљеву,Крагујевцу,Војвода Степи, Београду и Рачи.

Такође ће се одржати промоције у Прокупљу и Нишу 20. и 21. марта 2020.године.

Он је потом истако да су све договорене и промоције књига и часописа у издању Српског историјско-културног друштва ''Никола Васојевић'' -Беране,часопис за књижевност,историју и културу ''Глас Холмије'' и књига историчара Горана Киковића ''(Не)заборављени бојеви и битке Васојевића за слободу српства и Црне Горе од 1690. до 1941. године'' . Часопис и књига су изашле у издању СИКД,почетком мјесеца фебруара 2020. године

Такође је на сатанку истакнуто да се од стране Српског историјско-културног друштва ''Никола Васојевић'' -Беране и чланица српске народне одбране Васојевића и Лимске долине конкурисало код министарства Културе и информисања Србије и код Министарства Спољних Послова Србија односно Управе за дијаспору и Србе у региону за пројекте које ће у наредном периоду реализовати.

Руководство Српског сторијско-културног друштва ''Никола Васојевић'' -Беране се нада да ће ово бити још једна успјешна година и дата је пуна подршка предсједнику Киковићу у реализацији наредних пројеката. На састанку је исказана забринутост руководстава Српског историјско-културног друштва ''Никола Васојевић'' -Беране и чланица Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине око закона о слободи вјероисповијести. Они су дали пуну подршку СПЦ и епархији Будимљанско -никшићкој у борби за одбрану светиња у Црној Гори.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић