logo3

ОДРЖАНО СРПСКО ВЕЧЕ У БЕРАНАМА

ОДРЖАНО СРПСКО ВЕЧЕ У БЕРАНАМА

Како преноси портал Радио Беране.

Српско вече је почело стиховима „Крваве бајке“ Десанке Максимовић једне од највећих српских пјесникиња започето је српско вече у Сали центра за културу. Савремени руски композитор Димитри Таланкин који је за нас значај по томе што је пуно проучавао Његошева дјело из којег је искомпоновао стихове „Луче микрокозме“ овако говори иако није живио са нама:

„Његош је народ и народ је Његош.“

Млади људи данас у Црној Гори имају проблем индетитета ко је црногорац а све је тако просто. Црногорац је човјек који је читао и који поштују Његоша.

На ову вјековну димензију одреднице црногорац и црногорско већ неко вријеме намећу нам неку новоформирану монтенегријску свијест која би требала да искоријени и подвоји један исти и једно крвни народ. О тој новој свијести, новој историји, новој цркви скандалозно је и диверзански како неко организује вече на којем се помиње Косово и пјевају српске пјесме када ми говоримо сами о себе.

Поводом 800 година аутокефалности српске православне цркве обратио се и један од преставника Српског клуба Беране доктор Владо Ђукић: „Грандиозни подухват осамостаљивања цркве један је најважнијих догађаја у историји. Прије 800 година основана је једна од Будимљских епископија аутокефалне Српске цркве у тадашњој Рашкој касније старој Србија и данас на срећу српство на овим просторима и даље живи ништа мање него до сад. Али је српски идетитет много више угрожен данас. Морамо се ослонити на своју цркву, морамо бранити свој језик, културу, историју.“

Многе генерације Срба су одрастале уз стихове Његоша, ђедови и очеви су учили стихове из „Горског вијенца“ . Скоро у свакој кући могао се виђети портрет Његоша на зиду поред икона и осталих фотографија. Један велики савремени пјесник чије ријечи и оно што има да каже слушамо на највећеом пажњом Матија Бећковић постао је толико опасан за безбједност Црне Горе да му не дозвољавају да пређе границу и да дође у своју родну земљу.

Шта су све Немањићи оставили Црној Гори о томе је причао Предраг Шћепановић: „Ово своје скромно слово јубилеја осам вјекова Српске православне цркве изговарам са свјесношћу да то чиним у граду старијем макар шест године од јубилеј. Много је крви, много је зноја, много је великих умних људи прошло да би ово наше тле сачувало сјај пркос и достојанство. Доследни наследник који сједи на трону Будимљанског епископа Јоаникије који обнавља душу Србина и обновио је многе светиње. Он је дошавши овђе обновио душу овог народа и светиње којима се Беранци у њима Богу моле. Сва је Црна Гора засијана Немањићким светиња од којих је и манастир Морача 39 година млађа од Ђурђевих ступова.“

Вече је уприличио Светосавско српско-пјевачко друштво хор из Подгорице уз диригентску палицу Ратке Вујичић и уз хармонику Миљана Лакићевића. Док је Јованка Вујичић одрадила овај сценарио.

Српски национални савјет Црне Горе и Српски клуб из Берана били су организатори ове предивне вечери.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић