logo3

ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ С Н О ПОВОДОМ ''ДАНА СЈЕЋАЊА НА СРПСКЕ ЈУНАКЕ И ДОБРОВОЉЦЕ

У БЕРАНАМА ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ СРПСКЕ НАРОДНЕ ОДБРАНЕ ПОВОДОМ ''ДАНА СЈЕЋАЊА НА СРПСКЕ ЈУНАКЕ И ДОБРОВОЉЦЕ БЕРАНЕ 2019.'' СА КОЈЕ ЈЕ ПОРУЧЕНО :''ДА РУСКЕ ПОМОЋИ И ЗАШТИТЕ НИЈЕ БИЛО НИ ЦРНЕ ГОРЕ БИЛО НЕБИ! ''

Српска народна одбрана Васојевића и Лимске долине чије су чланице:( Уружење ратних добровољаца 1912-1918,њихових потомака и поштовалаца Беране, Удружења српских књижевника у отаџбини и расејању за Црну Гору -Андријевца и Српско историјско- културно друштво ''Никола Васојевић''- Беране ). Орагнизују по десети пут традиционалну манифестацију ''Дани сјећања на српске јунаке и добровољаце'' од 9. до 16.октобра 2019.године.

Овим поводом у Беранама је 4.септембра 2019. године одржана конференција за новинаре руководства чланица Српске народне одбране на којој су говорили:С лијева на десно,, : Горан Киковић, предсједник савеза удружења Српске народне одбране Михаило Микан Перовић,предсједник Уружење ратних добровољаца 1912-1918,њихових потомака и поштовалаца Андријевица,Миличко Трифуновић,Уружење ратних добровољаца 1912-1918,њихових потомака и поштовалаца Беране,Живко Бјелановић, предсједник Српског историјско- културно друштва ''Никола Васојевић''- Беране и Јоле Миле Цикић Шљакић, предсједник секције за Полицу Уружења ратних добровољаца 1912-1918,њихових потомака и поштовалаца .

 

Како је тим поводом рекао Горан Киковић, предсједник савеза удружења Српске народне одбране. Ове године манифестацију организујемо под мотом: ''ДА РУСКЕ ПОМОЋИ И ЗАШТИТЕ НИЈЕ БИЛО НИ ЦРНЕ ГОРЕ БИЛО НЕБИ! ''

О коме говори књига историчара Горана Киковића,коју ћемо промовисати „Русија и Црна Гора кроз вјекове″, то је књига прилога и докумената и настала је са жељом да успоставим паралелу између прошлости и садашњости у односима између Русије и Црне Горе односно да надвладам најраспрострањенију савремену лаж у Црној Гори која се јавно изговара повишеним гласом који је саобразан са глупошћу њеног садржаја - како нам Русија никад није помагала. Моје истраживање је кренуло анализом драгоцјене књиге ''Црногорске финансије'' др Мирчете Ђуровића, који је документовао велику финансијску помоћ Русије држави Црној Гори у времену од 1711. до 1916. (Мој фељтон на ову тему објавио је дневни лист ''Дан''). Истина је да је пуна два вијека Русија давала бесповратну помоћ Црној Гори и без устезања сам овој књизи додао објашњење које одговара историјској истини – да руске помоћи и заштите није било ни Црне Горе било не би.

Треба овдје подсјетити и на Албанску голготу и да је она смањена захваљујући Руској интервенцији. Наиме руски Цар Николај Други Романов спасио је Србе од тоталног погрома у Првом свјетском рату, а упитању је један свијетли примјер безусловне помоћи браће Русâ српском народу и краљевини Србији 1914-1916. године . Цар Николај Други Романов ушао је у овај глобални конфликт у Први свјетски рат само због Србије, иако је његова држава била потпуно неспремна за то; још увијек нијесу биле залијечене ране револуције из 1905. године, што ће резултирати Фебруарском и Октобарском револуцијом 1917. године чиме су Романови збачени са власти.

Важно је напоменути и то да су Руси упутили ултиматум Британији и Француској да мора да прихвати и збрине српску војску која се повлачила преко Албаније ка Скадру крајем 1915. и почетком 1916. године, иначе Русија излази из рата, јер нема сврхе да у њему остаје ако више нема Србије, због које је у сукоб и ушла. Лондон и Париз, иако су претходно хтјели да оставе Србе на цједилу, брже-боље су прискочили у помоћ.''-истакао је Киковић,који је најавио да ће се у суботу 12.10.2019. у 19.сати у сали Полимског музеја у Беранама , одржати традиционално ''Вече историје,традиције,гусала и сјећања на наше претке''- и у оквиру ње промоција књиге историчара Горана Киковића „Русија и Црна Гора кроз вјекове″. Он је позвао публику да дођу и да чују учеснике: Бранислав Оташевић,књижевник, Зоран Вулевић, публициста и преводилац, Горан Киковић , историчар, пјесници: Дарко Јововић, Давид Лалић, Милан Цимбаљевић, Вулко Шћекић, Радован Обрадовић и Милован Мишо Кубуровић гуслари: Милоје Бугарин,Боривоје Делетић и Синиша Петрић. Предсједници Удружења: Миличко трифуновић и Бранко Савић.

Миличко Трифуновић,предсједник Уружење ратних добровољаца 1912-1918,њихових потомака и поштовалаца Беране позвао је грађане да дођу у сриједу 9. октобра 2019. у 15.сати гдје ће се одржати манифестација и посјета споменика краљу Александру I Карађорђевићу (1888–1934) у Тифранској клисури код Доњег Заостра, на старом путу Беране – Бијело Поље организују историјски час под називом :“Деведесет година (1929.-2019.) од изградње пута Беране – Бијело Поље којег је изградио Краљ Александар Карађорђевић. Говори Горан Киковић,историчар.

Михаило Микан Перовић,предсједник Уружење ратних добровољаца 1912-1918,њихових потомака и поштовалаца Андријевица позвао је грађане Васојевића односно андријевице и Берана да дођу у суботу 12.10.2019. у 11.сати. гдје ће делегације Удружења из Војводине, Андријевице и Берана посјетити споменике погинулим руским војницима у Другом светском рату у Андријевици на Књажевцу и одржати историјски час о заједничкој борби Руса и Срба кроз вјекове.

Јоле Миле Цикић Шљакић, предсједник секције за Полицу Уружења ратних добровољаца 1912-1918,њихових потомака и поштовалаца позвао је Српски народ Полице и Берана да дођу у недјељу 13.10.2019. у 11.сати, код цркве на Полици,надомак Берана гдје ће се посјетити споменици и гробови српских војника из Првог свјетског рата који су умрли и погинули приликом повлачења српске војске кроз ове крајебве 1915-1916.Он је истакао да ће о знаменитим личностима и догађајима говорити историчар Горан Киковић.

Живко Бјелановић, предсједник Српског историјско- културно друштва ''Никола Васојевић''- Беране позвао је народ Берана да у сриједу 16.октобра 2019. у 15. сати дођу код споменика Рудешке битке против турака из 1862. и ту ће се како је истако обиљежити 107. годишњица ослобођења Берана од Турака.О значају овог догађаја ће говорити књижевник и хроничар Васојевића Бранислав Оташевић.

Са конференције за новинаре је поручено да не смијемо заборавити нашу славну прошлост и поновили своју крилатицу ''без прошлости нема будућности''.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић