logo3

ОДАТА ПОЧАСТ РАТНИЦИМА ПРВЕ СРПСКЕ АРМИЈЕ НА ПОЛИЦИ КОД БЕРАНА

УДРУЖЕЊА РАТНИХ ДОБРОВОЉАЦА БЕРАНА,АНДРИЈЕВИЦЕ И ВОЈВОДА СТЕПЕ ПОСЈЕТИЛИ СПОМЕНИК РАТНИЦИМА ПРВЕ СРПСКЕ АРМИЈЕ НА ПОЛИЦИ КОД БЕРАНА 13.ОКТОБРА 2019.ГОДИНЕ

У организацији Удружења ратних добровољаца 1912-1918., њихових потомака и поштовалаца Беране и секције Полица 13.јула 1998. године подигнут је споменик Поличким устаницима и ратницима погинулим до 1918. године и ратницима Прве Српске армије, умрлим на Полици 1915/16 године. Споменик је подигнут код цркве Свете Тројице на Полици;

О тим догађајима говорио је историчар Горан Киковић. Он је истакао да је у организацији Удружења ратних добровољаца 1912-1918., њихових потомака и поштовалаца Беране и секције Полица, подигнут споменик Поличким устаницима и војницима Прве Српске армије, који су умрли приликом повлачења 1915. године, а споменик је подигнут код цркве Свете Тројице на Полици. Земни остаци петорице српских војника су ексхумирани и сахрањени у заједничкој спомен-костурници. Скуп на Горажду је одржан на платоу код цркве Свете Тројице на Полици. Присутне грађане, свештенство и монаштво манастира Ђурђеви Ступови, чланове Удружење ратних добровољаца 1912-1918., њихових потомака и поштовалаца, поздравио је у име организатора Драгомир Драго Мијатовић, професор историје и Дмитар Стијовић, ранији предсједник општине Беране, а споменик је открио Љубомир Бабић,103-годишњи стари ратник из села Калудре. Потом је професор Душан Вулетић, књижевник и публициста, говорио о вјековној борби Поличана за слободу.

Oдбору за прославу су стигли бројни телеграми, међу којима издвајамо поздравни телеграм групе Поличана из Београда, на челу са некадашњим предсједником општине Беране Миленком Пантовићем, који гласи:

''Удружењу ратних добровољаца 1912-1918.,

њихових потомака и поштовалаца Беране

Ко слави своје претке и сâм заслужује да не буде заборављен.

Вама из Удружења припада велика захвалност.

На најљепшем мјесту спојени су човјек и камен, црква и писмо, знамење за

незаборав и срећна будућност.

Нека вам је са срећом потомци славних предака.''

На споменику је натпис који гласи:

''Поличким устаницима и ратницима погинулим до 1918. године и ратницима Прве Српске армије умрлим на Полици 1915/16. године.''-истакао је овом приликом Киковић.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић