logo3

НЕВЛАДИН СЕКТОР И АНАЛИТИЧАРИ САГЛАСНИ ДА ВЛАДА МОРА ДА ИСПУНИ ЗАКОНСКЕ ОБАВЕЗЕ-ПОПИС СТАНОВНИШТВА НЕ ТРЕБА ОДЛАГАТИ

НЕВЛАДИН СЕКТОР И АНАЛИТИЧАРИ САГЛАСНИ ДА ВЛАДА МОРА ДА ИСПУНИ ЗАКОНСКЕ ОБАВЕЗЕ

Попис становништва не треба одлагати

Дејан Мировић

Демократско друштво се не може заснивати на фалсификовању или избјегавању пописа, истакао је Мировић

Представник Центра за грађанске слободе (ЦЕГАС) и правник Борис Марић рекао је јуче да не треба прекидати континуитет одржавања пописа становништва и да га треба одржати када је и најављен – у априлу идуће године. Он је за „Дан“ рекао да држава треба да озбиљно испуњава своје обавезе.

– У сваком случају мора се радити на едукацији црногорског друштва шта је попис и зашто постоји. Да је мање битан дио пописа оно што се у транзиционим друштвима обично третира као пресудно. Национално опређељење је само један у низу индикатора који треба да послуже за стратешко планирање развојних шанси једне државе. Нажалост, код нас су многе ствари површне, друштвени дијалог контаминиран, па се људима сервирају криве слике, доводе се у заблуду и ствара се простор за манипулацију – казао је Марић.

Он је додао да постоје важнији подаци које ће дати попис становништва.

– Много битнији подаци пописа су колико радне снаге има Црна Гора, која је старосна структура, колика је миграција, колико је незапослених, колико људи ради у сивој зони, какав је ниво функционалне писмености – указао је Марић.

Он је истакао да грађанска Црна Гора мора бити разборита и форсирати друштвени дијалог.

– Немам илузију да политичке структуре неће искористити попис за спровођење националистичких кампања, у чему се може препознати и заинтересованост сусједне Србије, али грађанска Црна Гора мора бити разборита и форсирати друштвени дијалог и едукацију о карактеру и значају пописа. Држава све своје обавезе треба да испуњава у заказаним терминима, јер тако ће показати своју озбиљност и посвећеност – јасан је Марић.

Према ранијем плану, попис становништва у Црној Гори требало би да буде одржан у првој половини априла наредне године. Очекује се да спровођење пописа прати и институција ЕУ – Еуростат.

Како сматра проф. др Дејан Мировић, постоје сви законски и правни разлози да се попис одржи наредне године јер је претходни одржан 2011.године.

– Ако је чак и србофобни режим Мила Ђукановића дозволио одржавање пописа, не видим разлог да он не буде одржан сада када су ипак нормалнији услови у друштву. Епидемија короне не може бити разлог за отказивање јер су у вријеме њеног трајања одржани државни избори, који носе много већи ризик него попис – казао је Мировић.

По његовом мишљењу, једини разлог за неодржавање пописа може бити политичке природе.

– Они који се противе одржавању пописа свјесни су чињенице да су избори показали да Срба у Црној Гори има више него што је показао Ђукановићев попис из 2011.године, који је спроведен у недмократским условима и уз очигледне манипулације. У том смислу, они који се залажу за неодржавање пописа су слични привременим властима у Приштини, које деценијама не спроводе попис на територији Косова и Метохије. Демократско друштво се не може заснивати на фалсификовању или избјегавању пописа. Сви грађани су једнаки, без обзира на њихову националност – рекао је Мировић.

 

Очувати идентитет

Предсједник Српског националног савјета Момчило Вуксановић примио је академика др Шефкета Крцића, предсједника Матице Бошњака Санџака, везано за предстојећи попис.

– Тема овог сусрета био је предстојећи попис становништва, који је значајан како за Србе тако и за Бошњаке у циљу очувања националног и културног идендитета. Уз то, наглашена је нова потреба за израду новог Устава Црне Горе, у складу са демократским интересима свих конститутивних народа ове земље. Констатована је потреба за будућом сарадњом – пише у саопштењу.

М.В.