logo3

Награде: „Видовданска повеља“ Дарку Јововићу!

Награде: „Видовданска повеља“ Дарку Јововићу!

У сусрет великом празнику – Видовдану, Удружење књижевника Црне Горе ове године додијелило је награду за поезију “Видовданска повеља“ пјеснику и новинару Дарку Јововићу и то за књигу „Изгубљени свијет” („Пегаз”, Бијело Поље, 2019).

– Дарко Јововић низом књига исписује националну елегичну хронику пјесмом која је истовремено и свједочанство и опомена, и запитаност и одговор о позицији пјесника, о позицији завичаја и позицији рода. Његове пјесничке збирке „У гори прозори” и „Изгубљени свијет” (кроз пјесничке кругове: „Нијеми вијек”, „Губилиште”, „Којим путем, мајко”, „Сањајући ватру” и „Чекајући зору”, реконструишу древност, архетип и подсјећају на изгубљене животне садржаје, крећући се у самозапитаности од најневинијих спомена, до прожимања митолошког и историјског и судбинског. Сваки од циклуса ове збирке је особен ходочаснички повратак у суштинску духовност властитог и колективног бивања – стоји у образложењу жирија за додјелу поменуте награде ког су сачињавали Милица Краљ, предсједник, мр Александар Ћуковић, члан и јереј мр Предраг Шћепановић, представник Црквене Општине Подгорица.

Награда ће бити уручене на традиционалној књижевној манифестацији Видовданско пјесничко бдијење, које ће бити одржано у сриједу, 24. јуна у 19 часова, у Манастиру Свети Симеон Мироточиви, на Немањиној обали.

Награда „Видовданска повеља“ за чување традиционалног православног и културног наслеђа додијелиће се се књижевницима Вукићу Гару Брајковићу и Љубисаву Бјелићу.

Награда„Видовданска ријеч“, у знак посебне пажње и захвалности, додијелиће се уредници рубрике „Став“, Днавних новина „ДАН“, Љиљани Раденовић за изузетан допринос медијској афирмацији цјелине, пуноће и појединачних стваралачких ставова и вриједности Удружења књижевника Црне Горе.

Угледна награда „Макаријево слово“ Удружења књижевника Црне Горе за животно дјело припала је књижевнику Перивоју Поповићу и то поводом пет деценија стваралаштва за жанровски разноврстан стваралачки опус.

Захвалница трибине УКЦГ „Ријеч“ биће уручена Николи Ненезићу за истрајност у његовању и чувању завјетне видовданске идеје и слободарског усмјерења.

Овом приликом Удружење Васојевића-Васо честита награду сјајном интелектуалцу, патриоти, врхунском пјеснику, добром и часном Васојевићу, Дарку Јововићу. Он на достојан начин афирмише наш завичај својим сјајним текстовима и пјесмама.

-Наш Дарко је понос Васојевића. Награда је стигла у праве и честите руке. Срећно и радујмо се браћо Васојевићи његовом успјеху, наглашавају у Удружењу.