logo3

МУЗЕЈ - ЧУВАР ЧАСНЕ ИСТОРИЈЕ КРАЉА

МЈЕШТАНИ КРАЉА КОД АНДРИЈЕВИЦЕ, БЕЗ ПОМОЋИ ДРЖАВЕ, ПОДИГЛИ СПОМЕН ДОМ КОЈИ ИЗАЗИВА ДИВЉЕЊЕ БРОЈНИХ ПОСЈЕТИЛАЦА

Духовни и културни центар на Селини
Краље које се, са селима и засеоцима Сјеножета, Миравчевине, Гњили Поток, Трешњевик, Чука и Обло Брдо простире са обје стране ријеке Краљштице чини једну од највећих и најуспјешнијих мјесних заједница у општини Андријевица. Бројне културно-историјске знаменитости Краља смјештене су у мјесном центру званом Селина, посвједочавајући да се на овом простору одувијек посебна пажња посвећивала његовању традиције и чувању духовних вриједности. У Краљима је још 1857. године основана школа која је била друга у Црној Гори, а прва у Васојевићима такве врсте. Након тога зграда садшње основне школе подигнута је 1905. године да би била реконструисана 1957. и 2004. године. Прије 107 година на Селини је подигнута црква Светог Вазнесења Господњег око које се и данас окупља велики број вјерника. Краљани су недалеко од цркве подигли и споменик Вожду Карађорђу, чији су преци управо из овог села. Нијесу ови вриједни људи заборавили ни своја четири пилота ратног ваздухопловства, па су им одмах поред Вождове бисте подигли јединствено спомен обиљежје на коме је монтиран авион ''Јастреб''из Другог свјетског рата. Имају Краљани модерно урађену капелу и омладински дом, у оквиру којег је смјештен спомен дом који изазива посебну пажњу бројих посјетилаца. Краљани наводе да је спомен дом огледало овог села и доказ да се простор Васојевића има чиме похвалити пред културним и цивилизованим свијетом.

Милутин-Хари Ђурковић
''У временима поремећеног система вриједности, кад носиоци новог глобалног поретка настоје да традиционалне културне и историјске вриједности потисну у страну и на видно мјесто истакну нешто што нема додирних тачака са урођеном духовном снагом нашег народа, ми смо овдје у Краљима оформили спомен дом, са намјером да од заборава отргнемо духовне и умјестничке вриједности са којима располажемо. Направили смо један кутак који изазива дивљење посјетилаца и који се ријетко може наћи на нашим ширим просторима. Ту смо смјестили старинске експонате, књиге, часописе, предмете ручне радиности, разне умјетнине и штошта другог, што говори о животу људи којима су устаљене животне одреднице биле чојство и јунаштво, знање и духовно уздизање'' - наводи предсједник мјесне заједнице Краље Милутин-Хари Ђурковић.

Он је нагласио да су мјештани уложили пуно труда и рада да осмисле и направе спомен дом и да су их у томе, као и у другим активностима, увијек помагали завичајци који живе далеко од свог мјеста рођења. Међутим, како наглашава, држава није имала слуха за оно што Краљани раде.

''Простор Васојевића је изњедрио више од 200 доктора наука, значајан број академика, дипломата, генерала, и познатих друштвено политичких радника. Но, и поред таквог сазнања данас Андријевица представља једну од најсиромашнијих и економски најнеразвијенијих општина у Црној Гори, са све присутнијом миграцијом становништва. Сличну судбину доживљава и наше село, јер држава и њене институције никад овом крају нијесу искрено пружиле руку и подржале напоре мјештана да створе што боље услове за живот и очувају своје традиционалне вриједноисти. То значи да би држава морала озбиљније да третира све оно са чиме ови крајеви располажу. Јер, спомен дом на Селини треба да буде понос не само Краља и Краљана већ читавог сјевера Црне Горе, и то они који воде и државу и општину Андријевица треба добро да знају'' – закључује Ђурковић.

Михаило Микан Перовић
Мјештанин и велики активиста и публициста Михаило Микан Перовић подсјећа да су пјесници и путописци за Краље казали да је ово мјесто ''светилиште, зора и слобода под комским звијездама''. Нагласио је да те ријечи треба да обавежу све оне који сједе на одговорним мјестима и који су задужени за чување и валоризовање наших природних и друштвених потенцијала.

''Са простора Краља поникао је велики број знаменитих личности. Ти људи су иза себе оставили трајна сведочанства која су у минулим временима плијенила пажњу научне и културне јавности. Група Краљана је схватила да и њиховом завичају треба да постоји кутак гдје ће се смјестити записи о тим људима, али и све оно што је објележавало наше трајање испод комских висина. Тако је и настао овај спомен дом. Довољно је рећи да је, између осталог, у Андријевици на празник Светог Саве још далеке 1892. године, под покровитељством војводе Мирка, основана прва читаоница на сјеверу Црне Горе и схватити колико су људи из овох крајева тежили узвишеним идеалима. Погубно је што је актуелна власт све то занемарила и зауставила развијни точак и у Андријевици и у Краљима'' - истиче Перовић.