logo3

МЛАДИ ПУБЛИЦИСТА,ПРАВНИК И ПИСАЦ ДАМЈАН ЋУЛАФИЋ НОВИ ЈЕ ЧЛАН ИЗДАВАЧКОГ САВЈЕТА ЧАСОПИСА ГЛАС ХОЛМИЈЕ ИЗ БЕРАНА

МЛАДИ ПУБЛИЦИСТА,ПРАВНИК И ПИСАЦ ДАМЈАН ЋУЛАФИЋ НОВИ ЈЕ ЧЛАН ИЗДАВАЧКОГ САВЈЕТА ЧАСОПИСА ГЛАС ХОЛМИЈЕ ИЗ БЕРАНА

На предлог главног и одговорног уредника часописа ''Глас Холмије'' историчара Горана Киковића, Издавачки савјет Гласа Холмије је примио у своје редове младог публицисту,правника и писца Дамјана Ћулафића из Берана. Овдје доносимо његову биографију.

Дамјан Ћулафић је рођен 25. октобра 1988. године у Беранама (Црна Гора). Основну школу и средњу школу завршио је у Беранама, и у објема је награђен дипломом „Луча“. У мају 2011. године дипломирао је на Правном факултету Универзитета Црне Горе, на којем је завршио и специјалистичке студије, смјер уставно правно-политички, и стекао звање специјалисте правних наука.

Децембра 2012. године положио је Стручни испит за рад у државним органима, пред петочланом комисијом Министарства правде Црне Горе.

Учесник је неколико међународних семинара и школа, на тему људских права, а на Међународној школи о људским правима, одржаној у Палерму септембра 2014. године, био је један од излагача са рефератом под насловом Hidden aspiration: legal analysis of a Document od Montenegrin Government, чија је тема била правна анализа једног од законодавних докумената Владе ЦГ, који би регулисао положај цркве у Црној Гори. Другог септембра 2014. године у Парламенту Европе прочитан је његов извјештај о правном положају Српске Православне Цркве и српског народа и језика у Црној Гори, под насловом Current challenges of the Serbian Orthodox Church (SPC/SOC) and the Serbian Orthodox people in Montenegro.

Аутор је Јавног става српског православног народа и вјерника, који је, јавно, потписало преко 2.000 православних вјерника Берана, Плава, Андријевице и Бијелог Поља, као апел грађанским властима Црне Горе да се не усвоји предложени Нацрт Закона о слободи вјероисповијести од 2015. године, због националне и вјерске дискриминаторности.

Члан Експертског правног тима СПЦ за преговоре са Владом Црне Горе о измјенама неуставног Закона о слободи вјероисповијести, и члан Правног савјета Епархије будимљанско-никшићке СПЦ.

У периоду од јануара 2019. до августа 2020. бодине био је главни и одговорни уредник „Токова“, часописа за научна, књижевна и друштвена питања.

Члан је Матице српске, Српске књижевне задруге, као и редакције „Свевиђа“, листа Епархије будимљанско-никшићке СПЦ.

Бави се научним радом и преводилаштвом, претежно философије права, са енглеског језика. Његова библиографија броји преко 60 јединица.

За штампу приредио: Споменица манастира Ђурђеви Ступови код Берана (1213-2013), приредио коауторски са својим оцем Влајком; Радослав Јагош Вешовић, Племе Васојевићи(приредио (коауторски са Слободанком Ивановић), и урадио коректуру, лектуру, именски и географски регистар); Влајко Ћулафић, Дјела у пет књига (изабрао, приредио и коректуру извршио); Милош Вулевић, Књижевне одређенице(приредио, написао предговор, урадио коректуру и лектуру); Влајко Ћулафић, Јесам ли жив, Боже (приредио и предговор написао).

Ожењен, отац двоје дјеце. Живи и ради у Беранама.

E-mail: damjan.culafic@gmail.com.

Слика може да садржи: 1 особа, седење и у затвореном