logo3

МИНИСТАР БРАНКО РУЖИЋ ПРИМИО ПОТПРЕСЈЕДНИКА СО БЕРАНЕ ГОРАНА КИКОВИЋА

МИНИСТАР У ВЛАДИ СРБИЈЕ БРАНКО РУЖИЋ ПРИМИО ГОРАНА КИКОВИЋА УЗ ПОРУКУ:

''СРБИЈА РАЗУМИЈЕ ПРОБЛЕМЕ СРБА У ЦРНОЈ ГОРИ''

У Београду је 5. новембра 2019. године Горан Киковић, потпредсједник СО Беране и предсједник Српске народне одбране Васојевића и лимске долине разговарао са Бранком Ружићем, министром државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије.

Киковић је упознао министра Ружића са тренутном ситуацијом и положајем Срба у Црној Гори и Васојевићима и са аргументима да би отварање конзулата Републике Србије у Беранама било вишеструко оправдано, не само из историјско-културних разлога, већ да овај предлог има и економску оправданост за читав сјеверни дио Црне Горе.

Ипознавши овом приликом министра Ружића са тешком ситуацијом српског народа на сјеверу и његовој угрожености у свим дијеловима Црне Горе Киковића је .истакао да захваљујући промјени идентитета, српској заједници у Црној Гори пријети асимилација и нестајање, што представници власти, а и један дио опозиције, нескривено и желе. Мисле да ће се преумљењем односно стварањем нове вјештачке нације отргнути од суштине српског националног бића и да ће тако лакше спроводити самовољу, што ионако ударнички чине свакодневно са осветничким сладострашћем. Зато је много битно да држава Србија помогне Србе у Црној Гори. Имајући у виду тежак положај Срби у Црној Гори морају тражити своја прâва, прије свих прâво на националне, културне и просвјетне институције и своје уџбенике историје и Српског језика и књижевности, макар их увозили из Србије и Републике Српске. А ако се ствари буду и даље развијале неповољно, у будућности треба тражити и српске разреде у заједничким школама или своје националне школе на српском језику. По српски народ је дугорочно најопасније поистовјећивање са новом црногорском измишљеном нацијом и лажни говор како у Црној Гори сви имају иста прâва по Уставу. Јер, након референдума, положај Срба у Црној Гори постаје неподношљив, пошто су Срби маргинализовани у сваком погледу: без својих медија, без адекватног политичког представљања, економски угрожени и без икаквог утицаја на креирање државне политике, у држави у којој су увијек били аутохтони народ, а данас одједном – нијесу више! Сасвим је могуће да ће и Срби у Црној Гори морати да схвате оно што су многи народи прије њих већ научили, а то је да им ни слободу ни прâва нико неће дати само зато што та прâва формално постоје на папиру, већ ће морати своја колективна прâва да коначно упорно траже, све док их не буду добили и могли да их користе у реалном животу. –упознао је Киковић министара Ружића.

Министар Бранко Ружић је овом приликом дао пуну борби Срба у Црној Гори и подршку Горану Киковићу и Српској народној одбрани Васојевића у настојањима да се изборе за своја права и да се ријеши питање отварања конзуларног представништва Републике Србије у Беранама, јер је оно важно питање и животно питање по грађане сјеверног дијела Црне Горе.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић