logo3

МИЛАН МАНЕ ЦИМБАЉЕВИЋ''ГЛАС ХОЛМИЈЕ'' ЗА МЛАДЕ СПЕЦИЈАЛНИ УЏБЕНИК ИСТОРИЈЕ

МИЛАН МАНЕ ЦИМБАЉЕВИЋ, ПЈЕСНИК И ПРОФЕСОР О 38. БРОЈУ ''ГЛАС ХОЛМИЈЕ''
''Глас Холмије'' је драгоцјен подсјетник, а за младе нараштаје специјални уџбеник историје…''.

Читајући историју и проучавајући је нисам имао толика сазнања, посебно о догађајима и личностима из завичајног поднебља док се није појавио Глас Холмије. Преко Глас Холмије сам сазнао много и допунио своје сазнање, што је врло интересантно за једног образованог човјека. Само да је то урадио овај већ афирмисани часопис заслужио је своје постојање у протеклих 38. бројева. Зато сам истом часопису посветио и једну моју пјесму.
Разговарајући још на почетку када се појавио први број са Гораном Киковићем, главним и одговорним уредником ''Глас Холмије '', часописа за књижевност, историју и културу, упознао сам се са његовим чврстим ставом да ће овај часопис бити сервис истините презентације историјске и културне заоставштине нашег завичајног поднебља, без уплитања у дневнополитичке и политикантске игроказе свакодневнице, што ће му сигурно омогућити да завриједи поштовање не само лаичке, већ и стручне јавности, на свим просторима до којих допре. 
И морам вам казати да се то чини од самог почетка. Уколико се таква уређивачка политика буде и даље његовала досљедно и континуирано, тиме ће се, вјерујемо, оформити и већа наклоност многих писмених људи из Васојевића, који имају широка и разноврсна интересовања, а своје стваралачке домете су крунисали у многим објављеним књигама, неким чак и капиталним, а уз такву ауторитативну политичку, културну и научну елиту увијек ће радо пристизати и млађи, па ће се сазнајно-васпитни као и научно-образовни смисао и значај таквог часописа из броја у број јасно профилисати као његова прва одредница врлине и квалитета.
Буде ли тако, мала и оважна редакцијска дружина биће не само охрабрена и мотивисана, већ ће бити и ојачана, јер ће јој се постепено придруживати и многи други, који до сада нијесу могли, знали или смјели да своје стваралачке интенције учине јавним. Овај је 38. број добро конципиран и садржајан је и са правом може да носи епитет да је Глас Холмије како је казао и публициста Михаило Перовић да ''…онима који још држе до традиције и своје часне историје ''Глас Холмије'' је драгоцјен подсјетник, а за младе нараштаје специјални уџбеник историје…''.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић