logo3

Књижевна награда „Војислав Брковић“: Добитник Милош Јанковић за књигу „Жртвеник“

Књижевна награда „Војислав Брковић“: Добитник Милош Јанковић за књигу „Жртвеник“

Жири за додјелу књижевне награде “Војислав Брковић“ у саставу: Раденко Бјелановић, председник, Миљурко Вукадиновић, заменик председника, Мирослав Брковић, покровитељ награде – члан, Душко Новаковић, прошлогодишњи добитник награде – члан и Видак Масловарић, члан, донели су једногласну Одлуку да се овогодишња књижевна награда “Војислав Брковић“ за најбољу пјесничку књигу објављену од прошлогодишњег до овог конкурса уручи истакнутом српском песнику Милошу Јанковићу из Београда за књигу објављену под насловом “Жртвеник“. Награда се састоји из плакете и новчаног износа.

Како нам је саопштио предсједник овогодишњег жирија Раденко Бјелановић,на страницама “Жртвеника“ читаоци ће се суочити са запањујућим атавистичким сагласјем бивших и садашњих творитеља геноцида, учињених у Другом светском рату у Јасеновцу, Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Краљеву, на Поднопроклетијској Велици (28 јула 1944.год) и небројеним другим стратиштима; у време „ревидирања“ на Голом Отоку и непрестаног пострадања на усудној Косовскометохијској земљи.

Јанковићева поетика резистира том тињајућем а свеприсутном злу. Дакле, чита се – не само као ламент над жртвама бивших и ововремених погрома, већ и као јетка опомена свеколиком, јер је затварање и отварање рана непрестано и одвећ болно.

-Не умањујући литерарну вредност других приспелих књига оцена чланова жирија је да је пјесничка књига “Жртвеник“ Милоша Јанковића најближа постављеним захтјевима конкурса, те да заслужује књижевну награду “Војислав Брковић“ , која је упоредна са најпрестижнијим књижевним наградама у Србији, рекао је књижевник и књижевни критичар Раденко Бјелановић.