logo3

КЊИГА РЕПОРТАЖА И ЗАПИСА „ИЗ ПЕРА РЕПОРТЕРА” ДАРКА ЈОВОВИЋА ОБЈАВЉЕНА У ИЗДАЊУ УДРУЖЕЊА КЊИЖЕВНИКА ЦРНЕ ГОРЕ

КЊИГА РЕПОРТАЖА И ЗАПИСА „ИЗ ПЕРА РЕПОРТЕРА” ДАРКА ЈОВОВИЋА ОБЈАВЉЕНА У ИЗДАЊУ УДРУЖЕЊА КЊИЖЕВНИКА ЦРНЕ ГОРЕ

Вјерује да узвишену ријеч чека боље сјутра

 

У жељи да од заборава сачувам одређене појаве, обичне смртнике, узвишене личности и вриједности, које су биле предмет мог новинарског и књижевног, али и људског и патриотског интересовања, одлучио сам да један број репортажа и других записа уоквирим у књигу коју наслових „Из пера репортера” – казао је Дарко Јововић, књижевник и новинар „Дана”.

У издању Удружења књижевника Црне Горе из штампе је изашла књига „Из пера репортера” Дарка Јововића, који је до сада, добивши бројне награде и признања, објавио седам збирки поезије и једну збирку одабраних колумни. Књига је, са 55 репортажа и дугих записа, подијељена у пет поглавља под називом: „Траговима вјере”, „Топлина бола”, „Сјај завичајних гора”, „У огледалу тишине” и „Отисак разговора”.

У предговору најновијег дјела Јововић напомиње да је, радећи као новинар, у дневним новинама „Дан” објавио преко десет хиљада различитих прилога. Истиче да се међу њима издваја неколико стотина репортажа које, углавном, говоре о знаменитим и занимљивим догађајима и личностима са простора Васојевића, а и шире. Подсјећа да је упоредо, бавећи се књижевним радом, изњедрио мноштво записа разноврсне садржине, који су публиковани у бројним листовима и часописима, као и, у електронској форми, на појединим порталима и сајтовима. Навео је да се ти записи, добрим дијелом, односе на дјела и људе, чија је вриједност потврђена у стручном, културном и цивилизованом свијету. Јововић наглашава да је књига из „Пера репортера” настала како би од заборава сачувао личности и догађаје о којима је писао.

– У жељи да од заборава сачувам одређене појаве, обичне смртнике, узвишене личности и вриједности, које су биле предмет мог новинарског и књижевног, али и људског и патриотског интересовања, одлучио сам да један број репортажа и других записа уоквирим у књигу коју наслових „Из пера репортера”. Урадио сам то, прије свега, из љубави према завичају и људима раличитих занимања и образовних профила, који су завриједили пажњу ширег читалачког аудиторијума – нагласио је Јововић у предговору књиге.

Он је казао да је ова књига уједно, плод његове тежње да се чешће присјећамо оних који су, исписујући свијетле странице свога трајања, вјерујући у будућност, бранили прошлост од таме заборава.

– Такође, овом књигом желим да опоменем да је, нажалост, на нашим ширим просторима све мање изазовних тема и саговорника који могу да подстакну људе од пера да, као некада, изњедре записе који величају ововремену збиљу и њене актере. У нади да узвишену ријеч чека неко боље сјутра, и да ће сјећања на јунаке мојих прича још дуго трајати, ову књигу поклањам читаоцима, онако како су одабрани саговорници топлином и благим исказима племенили моје новинарске биљежнице – нагласио је Јововић.

Рецензент Дамјан Ћулафић наводи да је књига „Из пера репортера” збирка текстова уоквирених топлим ријечима без јалове имагинације.

– О свакој личности, које се дотакао, писао је с изузетним поштовањем и дивљењем, трудећи се да читаоцу стави јасно до знања о каквој личности је ријеч, као и о каквом дјелу се ради. Распон тема које је својим репортажама покрио је велики. Он пише о угашеном животу у селу, о прошлости, о обичном човјеку, сељаку, о академицима и интелектуалцима највишег ранга, али му је ријеч најтоплија кад је изговара о неком „сабрату по перу”. Ти прилози су, истовремено, потврда његове стручности и аналитичности у ишчитавању нечијег дјела. Тада је најглагољивији, али и у највећем искушењу да на хартију спусти „сузу врелу” – навео је Ћулафић

Водич кроз вријеме и мјеста

Ћулафић тврди да је Јововићева најновија књиха својеврстан именослов стваралаца рођених „на светим водама Лима”, али и водич кроз вриједна и занимљива мјеста, људе и догађаје у Васојевићима.

– Књига Дарка Јововића „Из пера репортера” је богата садржајем. У њој је доминантна жеља аутора да што више отргне од заборава, да запамти и забиљежи.

Она, добрим дијелом, има и документарни карактер и значај. Сви текстови писани су са уочљивом љубављу и отежом сјетом, тако да нијесу у питању сувопарни и хладнокрвни журналистички извјештаји, већ новински прилози писани с племенитијим мотивима – истакао је Ћулафић.

Р.К.

Слика може припадати 1 особа и одело