logo3

КЊИГА ДР СРЂАНА ЛАЛИЋА ''АКАДЕМАЦ ВИЗИЈА ИЛИ/И ИГРА'' ПОРОМОВИСАНА У БЕОГРАДУ

КЊИГА ДР СРЂАНА ЛАЛИЋА ''АКАДЕМАЦ ВИЗИЈА ИЛИ/И ИГРА'' ПОРОМОВИСАНА У БЕОГРАДУ

Како преноси ИнфоБијељина.цом у Београду је на штанду Републике Српске, у оквиру 64. Међународног београдског сајма књига у Београду одржао је 24.октобра 2019. промоцију књиге "Академац визија или /и игра" аутора Срђана Лалића.

Проф. др Цвијетин Ристановић, један од два рецензента, говорећи о књизи, између осталог, закључио је да у васпитању омладинаца и заштите од свих негативних искушења које носи са собом ово тзв. "модерно доба", битна су три стуба: породица, васпитно-образовна институција и Црква као представник вјере у Бога. Такође, навео је да је аутор у својој књизи њих приказао кроз мајку, професора и Проту.

Други рецензент, проф. Душанка Новаковић, на самом почетку свог излагања, истакла је да је поносна што говори на промоцији књиге свог ученика. Исто тако, поред читања извода из њене рецензије, умјесто закључка, рекла је да топло препоручује књигу младим нараштајима да је прочитају, јер она представља доказ да мале ствари у зивоту цине насу срецу. Исто тако, да на основу искустава и начина на који су се градили темељи ваннаставних активности у Центру за високо образовање у Бијељини, конкретно кроз Студентски фудбалски клуб "Академац-УИС" и њихове борбе пронађу себе и креирају своју визију живота.

На крају, аутор је истакао да је данашња промоција за њега доста емотивни тренутак који он са свим присутним жели да подијели кроз три врсте осјећања.

Прво, осјећај среће, јер је имао прилику да буде дио породице Академац од њеног оснивања. Друго, неки вид треме, можда грча, јер Академац више не игра. И треће, понос јер је игра прерасла у визију живота што говоре садашњи профили тих момака и вјере, јер вјерује да ће се појавити нека нова генерација која ће кренути њиховим путем и започети друго полувријеме. Тада це сигурно визија поново бити игра а неисписане странице биће попуњене њиховим искуствима.

Промоцији су присуствовали први ректор Универзитета у Источном Сарајеву Проф. др Војислав Максимовић, садашњи ректорски тим проректора, декани Факултета пословне економије Бијељина и Економског факултета Брчко са својим професорима и студентима, те декани Музичке академије и Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, представници Српског просвјетног-културног друштва "Просвјета" Бијељина, предсједник Управног одбора Српског просвјетног-културног друштва Републике Српске, директори Музеја из Врања и Лепосавића, предсједник Удружења историчара из Ниша, предсједник Српског историјско-културног друштва ''Никола Васојевић'' и уредник часописа "Глас Холмије" из Берана са својим колегама, предсједник Удружења Васојевића из Војводине и многи други.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

С