logo3

КИКОВИЋ ПРИМЉЕН У ВЛАДИ СРБИЈЕ КОД МИНИСТРА РУЖИЋА

KИКОВИЋ У ВЛАДИ СРБИЈЕ СА МИНИСТРОМ РУЖИЋЕМ РАЗГОВАРАО О КОНЗУЛАТУ У БЕРАНАМА

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

У Београду је 6. децембра 2018. године Горан Киковић, потпредсједник СО Беране и предсједник СНО Васојевића и лимске долине разговара са Бранком Ружићем, министром државне управе и локалне самоуправе владе Републике Србије. 
Киковић је том приликом обавијестио министра Ружића о овој за грађане Берана и сјевера Црне Горе изузетно корисној идеји која је настала 2015. године када је Томислав Николић, изабран за почасног грађанина Берана. 
Он истакао да је у својству потпредсједника Скупштине општине Беране и предсједника Савеза српских удружења „Српска народна одбрана Васојевића и Лимске долине“, упознао предходног дана предсједника и чланове Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодрага Линту, Александра Марковића и Ивана Костића, који су га примили 5. децембра на састанку, у Дому Народне скупштине Републике Србије о овој идеји. Договорено је да се, након сједнице Одбора која би требало да то потврди током јануара, упути иницијатива Министарству иностраних послова да се у Беранама отвори конзулат Републике Србије или барем конзуларна канцеларија.

Киковић је упознао министра Ружића са аргументима да би отварање конзулата Републике Србије у Беранама било вишеструко оправдано, не само из историјско-културних разлога, већ да овај предлог има и економску оправданост за читав сјеверни дио Црне Горе. Ипознавши овом приликом министра са тешком ситуацијом српског народа на сјеверу и његовој угрожености у свим дијеловима Црне Горе.

„овом приликом вас упознајем да Срби чине апсолутну већину становништва на подручју општине Беране. Управо због тога очекујемо вашу подршку, и не сумњамо у њу, у вези отварања конзулата Србије у Беранама. Нису то само политички разлози, већ би отварањем конзуларног представништва у Беранама добили предуслов за бољу економску сарадњу са Србијом, не само Берана, него читавог сјеверног дијела Црне Горе. Развојем економије, отварањем производних погона, спречило би се даље исељавање народа из сјеверног региона, а сами тим смањио би се и број Срба који напуштају овај крај“, рекао је, узмеђу осталог, Киковић и да је о овом упознао и посланике у Скупштини Србије.
Министар Бранко Ружић је овом приликом дао пуну подршку Киковићу у његовом настојању да се ријеши овако важно питање по грађане сјеверног дијела Црне Горе и истако подршку владе овој иницијативи у наредном периоду.