logo3

КИКОВИЋ ПОЗВАН НА ОКРУГЛИ СТО О ЗНАЧАЈУ НОВОГ ПОПИСА ЗА СРПСКИ НАРОД У ЦРНОЈ ГОРИ 29.НОВЕМБРА 2020. У ПОДГОРИЦИ

КИКОВИЋ ПОЗВАН НА ОКРУГЛИ СТО О ЗНАЧАЈУ НОВОГ ПОПИСА ЗА СРПСКИ НАРОД У ЦРНОЈ ГОРИ

СРПСКА НАРОДНА ОДБРАНА ВАСОЈЕВИЋА

И ЛИМСКЕ ДОЛИНЕ н/р господину Горану Киковићу

БЕРАНЕ

Српски национални савјет Црне Горе у оквиру бројних активности посвећених афирмацији и очувању српског идентитета у Црној Гори, организује округли сто посвећен Попису становништва у Црној Гори 2021. године под насловом:

ЗНАЧАЈ НОВОГ ПОПИСА ЗА СРПСКИ НАРОД У ЦРНОЈ ГОРИ

Имајући у виду историјат пописа у Црној Гори након Другог свјетског рата држимо да је потребно широко сагледавање овог феномена, којем није посвећивана озбиљнија пажња, упркос пресудном значају досадашњих пописа за статус српског народа у Црној Гори.

Питање пописа у Црној Гори пуних седамдесет и пет година није званично разматрано, без обзира на парадокс да је од доласка комуниста на власт српски народ са 95 посто, колико је бројао 1909. године, сведен на 1,8 посто 1948. године.

Владајућа идеологија вршила је асимилацију и инжењеринг над српским народом, стварајући нову црногорску нацију, која се први пут помиње са револуционалним доласком комуниста на власт, чиме се у континуитету онемогућава слободно исказивање националне, језичке и вјерске припадности.

За разлику од демократских држава у којима попис спада у домен статистике, без идеолошких и националних предзнака, у Црној Гори је готово осам деценија асимилација Срба основна функција пописа. Крајњи циљ је био свођење државотворног народа на статистичку грешку, као услов за стварање доминантно државе националних Црногораца.

Вјерујемо да нове околности у Црној Гори пружају могућност ослобађања и демократизовања државних институција и оцјењујемо да су се стекли услови за јавну расправу о предстојећем попису и слободном опредјељивању, као темељном људском праву.

Српски национални савјет стога позива компетентне личности из јавног живота да допринесу укупној демократизацији Црне Горе, кроз обезбеђивање регуларног пописа становништва.

Позивамо Вас да учествује на округлом столу „Значај новог пописа за српски народ у Црној Гори“, који ће се одржати 26. новембра 2020. године, са почетком у 10.00 часова, у Српској кући у Подгорици, у Улици Станка Драгојевића бб.

Путне трошкове и трошкове боравка за учеснике округлог стола који долазе изван Подгорице обезбиједиће Српски национални савјет.

Молимо Вас да нас о Вашем учешћу обавијестите најкасније до 15. новембра 2020. године ради успјешне организације скупа.

У Подгорици, 4. новембра 2020. године

С поштовањем, ПРЕДСЈЕДНИК Др Момчило Вуксановић