logo3

КИКОВИЋ ДОБИО ПОЗИВ ЗА НАУЧНИ СКУП НА ТЕМУ ''800 ГОДИНА АУТОКЕФАЛНОСТИ СПЦ''

ИСТОРИЧАР ГОРАН КИКОВИЋ ДОБИО ПОЗИВ ЗА НАУЧНИ СКУП НА ПРАВНОМ ФАКУЛТЕТУ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ НА ТЕМУ ''800 ГОДИНА АУТОКЕФАЛНОСТИ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ''

Поштовани господине Киковићу,

Правни факултет Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици новембра месеца ове године организује научни скуп са темом «800 година самосталности Српске православне цркве».

Свети Сава је 1219. године у Никеји рукоположен (хиротонисан) за првог српског архиепископа. Понео је титулу архиепископа српских и приморских земаља.

Тако је Свети Сава духовно дефинисао и осамосталио српски народ. Без духовне самосталности нема идентитета ни слободе. Она је основни услов праве државне самосталности. Зато је тај догађај од пресудног значаја за српски народ.

Имајући то у виду, указује се потреба да се подсетимо на значај како овог догађаја тако и значај који је наша црква имала у трајању, опстанку и развоју српског народа. Посебну тежину има то што то чинимо на овим просторима, у ово време и у овим околностима.

Част нам је и задовољство да Вас позовемо да узмете учешће у раду скупа, који ће се одржати 28. новембра 2019. године на Правном факултету у Косовској Митровици, са почетком у 11.00 часова.

Надамо се да ћете прихватити наш позив и својим учешћем допринети успешном раду научног скупа.

Срдачно,

проф. др Огњен Вујовић,

Продекан за науку, Правног факултета

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић