logo3

КИКОВИЋ: ПОДРЖАВАМО ПРЕДЛОГ МИОДРАГА ЛИНТЕ ДА СЕ ОСНУЈЕ ПОСЕБНА ДРЖАВНА ИНСТИТУЦИЈА КОЈА БИ СЕ БАВИЛА ПРОБЛЕМИМА СРБА У РЕГИОНУ И ДА СЕ ШТО ПРИЈЕ ОСНУЈЕ КОНЗУЛАТ У БЕРАНАМА:

КИКОВИЋ: ПОДРЖАВАМО ПРЕДЛОГ МИОДРАГА ЛИНТЕ ДА СЕ ОСНУЈЕ ПОСЕБНА ДРЖАВНА ИНСТИТУЦИЈА КОЈА БИ СЕ БАВИЛА ПРОБЛЕМИМА СРБА У РЕГИОНУ И ДА СЕ ШТО ПРИЈЕ ОСНУЈЕ КОНЗУЛАТ У БЕРАНАМА:

Српска народна одбрана Васојевића и лимске долине са сједиштем у Беранама је подржала предлог предсједника Савеза Срба из Региона Миодрага Линте. Према Линти, потребно да се питање Срба у региону дефинише као једно од државних и националних питања, као и да се оснује посебна државна институција која би се систематски и свакодневно бавила Србима у региону са циљем побољшања њиховог положаја.

Српска народна одбрана Васојевића и лимске долине са сједиштем у Беранама тражи такође од предсједника Савеза Срба из Региона Миодрага Линте да поново оснажи предлог ове организације да се у Беранама оснује Конзулат Републике Србије, чијим би се оснивањем побољшао положај Срба у овом крају Црне Горе.

Овим путем подсјећамо јавност да је у Црној Гори на дјелу сваки вид дискриминације над српским народом, како у култури тако и у образовању, а прије свега Срби су дискриминисани и обесправљени да говоре својим српским језиком и да пишу ћирилицом .У Црној Гори сви имају своја права једино то немају Срби.

Из Устава Црне Горе већ је одавно избрисан српски језик као службени намећући као службени језик мањине - црногорски. Наметање језика мањине већини грађана у Црној Гори представља преседан и насиље мањине над већином. Насиље режима и језичка дискриминација највише погађа нашу дјецу и ученике српске језичке заједнице, јер им се намећу уџбеници који нијесу адекватни за ученике српске језичке заједнице, писани су латиницом, а осим специфичности црногорских слова, има и недостатке у квалитету нових текстова од екстремних писаца који су насилно наметнути, утичу на квалитет образовања и тиме дискриминацију дјеце. Насиље владајућег режима над грађанима релевантне већине доводи до тихе асимилације српске језичке заједнице. .
Свих ових година Србима је ускраћено универзално право на рад односно да раде у јавној управи, они су најбројнија популација на бироу рада. Срби су једина нација у Црној Гори која не може да има српско и црногорско држављанство, односно двојно држављанство, док Албанци, Хрвати и Бошњаци могу да имају двојна држављанства. Студенти на Филолошком факултету, који студирају на катедри за српски језик, дискриминисани су у односу на оне који студирају тзв. црногорски језик, јер не могу да добију посао и да предају на језику којег су студирали. Предузетницима, који се изјашњавају као Срби, држава не одобрава субвенције. Свештенство Српске православне цркве се протјерује из Црне Горе, а српски политички лидери се хапсе и проглашавају за државне непријатеље као да Црна Гора није и њихова држава.
Очигледно да је циљ оваквог положаја Срба и српског језика и ћириличног писма асимилација српског народа и покушај да се уврсти као мањински народ и да се сведе на пет посто.
Никада српска Црна Гора није пала овако ниско. Ни турски окупатори нијесу забрањивали српски језик и ћирилично писмо, српски језик се чак говорио на турском двору у Цариграду. Многа документа потврђују да се преписка између султана и локалних турских власти вршила на српском језику и ћириличним писмом.
Историјска је истина да су ћирилицу забрањивали и прогонили само окупатори и непријатељи Црне Горе - Аустроугарска монархија и италијански фашисти. Зато свако од нас треба да дâ допринос очувању ћириличног писма, тако што ће писати ћирилицом и својој дјеци и ближњима стално причати о томе. Да што год знају о ћирилици садашњи властодршци, они би ћирилицу прогласили за бренд Црне Горе, јер је прва ћирилична штампарија на словенском југу ''Октоих'' основана у Црној Гори прије 523 године.
Србима данас у Црној Гори и кроз овај флангрантан примјер насиља се очигледно види да не цвјетају руже, напротив, страх, понижење и протјеривање (...) су српска свакодневица у Црној Гори. Зузимају нам цркве, пљују по традицији, шкрабају по језику, проклињу Његоша и Вука, избацују нас из медија, проглашавају за окупаторе и злочинце. Режим Мила Ђукановића спроводи идентитетски геноцид над српским народом у Црној Гори.
Зато треба увијек па и овдје подсјетити на то да су Црну Гору створили наши преци, који су били Срби и говорили српским језиком. Све до 1945. године нико се у Црној Гори није ни писао ни осјећао другачије неголи Србином. Зато је велика разлика између старих и ових данашњих новокомпонованих Црногораца. Стари Црногорци изнад себе су имали Бога, испред себе попа и учитеља, а око себе браћу, кумове и пријатеље. Ови данашњи новокомпоновани ''Црногорци'' изнад себе имају НАТО и Америку, испред себе буљук дукљанских ''академика'', а око себе телохранитеље'', каже се у изјави за јавност којег је потписао у име савеза Удружења области Васојевића ''Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине'' Горан Киковић, предсједник Савеза Удружења области Васојевиића ''Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине'', Главни и одговорни уредник часописа ''Глас Холмије'' и повјереник Српског Удружења ''Ћирилица'' из Берана и потпредсједник СО Беране.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић