logo3

ИСТОРИЧАР ГОРАН КИКОВИЋ ДОБИО ПРИЗНАЊЕ ''СРПСКИ ВИТЕЗ''

ПОТПРЕДСЈЕДНИК СО БЕРАНЕ ИСТОРИЧАР ГОРАН КИКОВИЋ ДОБИО ПРИЗНАЊЕ ''СРПСКИ ВИТЕЗ''

За Г-дина Горана Киковића, потпредседника СО Беране

Поштовани господине Киковићу ,

Град Краљево 22.10.2019. године обележава Дан ослoбођења у Првом светском рату. Централна манифеставија ће се одржати у селу Сирца у 11 часова. Тим поводом ће Вама од стране ''Српске круне'' бити уручено признање ''Српски витез''. Молимо Вас да планирате време и присуствујете овом скупу. Срдачно Сретен Јовановић, помоћник градоначелника Града Краљева.

Културно- Историјски центар „Српска круна“ из Крагујевца, који се бави очувањем националне културе Срба и промоцијом српског стваралаштва, доделиo је - звање Српског витеза Првог реда историчару Горану С. Киковићу.

Ово високо признање установио је краљ Србије Петар I Карађорђевић 1909. године. Сходно правилима о додјели, појединац, српски витез, може бити одликован само једном у животу. Плакета српског витеза се, иначе, додјељује ,,за част, достојанство, витештво, славу и вечност имена српског’’. Изузетност овог признања ,,Српске круне’’ и краљевске породице Карађорђевић најбоље дефинишу ријечи записане на повељи ,,прецима поштовање - потомцима на знање’’.

Витез је у прошлости био ратник или племић који је следио краља. Данас се титула витеза додељује изузетним особама као признање за испољену част, достојанство, витештво и славу имена српског.

Пјесник из Земуна поријеклом из Ивања код Бијелог Поља пуковник у пензији Радован Обрадовић, када је сазнао за ово високо одликовање послао честитку у виду стихова.

Честитам брате Србине-"Српски витезу" "Српске круне"!

Да те Господ Бог благослови,

Да те прате српски соколови,

Црне Горе Спарте српства,

И остала васколика српска братства!

Историју Срба даље да изучаваш,

Омладину да је часно предочаваш,

Потомцима оставиш да знају,

Да је уче,да мање страдају!

На многаја љета!

Брат Радован Обрадовић

У Земуну, 20.10.2019.год. на Дан ослобођења Београда у Другом светском рату

.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић