logo3

ИО УДРУЖЕЊА ВАСОЈЕВИЋА ''Спријечити отимање црквене имовине на Књажевцу код Андријевице''

 

Spriječiti otimanje crkvene imovine na Knjaževcu

Спомен-комплекс на Књажевцу

ИЗ ИНИЦИЈАТИВНОГ ОДБОРА УДРУЖЕЊА ВАСОЈЕВИЋА ПОЗВАЛИ СВЕ ПАТРИОТСКЕ СНАГЕ ДА ЗАЈЕДНИЧКИ СПАСЕ ВРИЈЕДНОСТИ АНДРИЈЕВИЦЕ

Спријечити отимање црквене имовине на Књажевцу код Андријевице

У томе ћемо успјети ако, уз помоћ Бога и свих Васојевића, ма гђе они живјели, на одговорна мјеста доведемо часне, поштене и мислеће људе који неће продавати вјеру за вечеру, навели су из Иницијативног одбора Удружења Васојевића

 Из Иницијативног одбора Удружења Васојевића из Андријевице, које је у фази формирања, јуче су позвали све патриотски оријентисане људе да дају пуни допринос за спас природних, економских, традиционалних, историјских, културних и других вриједности овога краја. Истакли су да је неопходно увезати све часне, интелектуалне, стручне, економске и духовне капацитете у циљу превазилажења поражавајуће ситуације која је задесила Андријевицу. Нагласили су да врхунац свих непочинства актуелне власти и понижења Васојевића представља намјера да се преотме имовина Епархије будимљанско-никшићке, односно Српске православне цркве, на Књажевцу и препише на државу. Казали су да то народ Васојевића неће дозволити и да ће Књажевац бранити својим животима.

– Простор Васојевића је расадник културне и интелектуалне елите, али је неко имао за циљ да Васојевиће избрише са мапе живих и да тако покида нит српства у Црној Гори. О томе свједочи и најновија намјера актуелних властодржаца да преотму имовину Српске православне цркве на Књажевцу и препишу је на државу, са циљем да је касније уступе локалним тајкунима да тамо прљавим новцем граде све и свашта. Но, сигурани смо да су се у томе прерачунали, јер у Васовом племену још увијек има снаге која ће бранити и одбранити образ својих прађедова. Зато позивамо све да таквим појавама станемо накрај како би вратили некадашњи сјај и Андријевици и Васовом племену, које се нашло на историјској прекретници. У томе ћемо успјети ако, уз помоћ Бога и свих Васојевића, ма гђе они живјели, на одговорна мјеста доведемо часне, поштене и мислеће људе који неће продавати вјеру за вечеру – навели су из Иницијативног одбора Удружења Васојевића из Андријевице.

Послали су поруку да ће божија казна стићи све оне који и данас покушавају да из душе народа и срца Српске православне цркве истргну нешто најсветије, а то су, како су навели, наши храмови, који свједоче о нашој историји, духовности, култури и свеукупоном трајању.

– Поручујемо да се припазе Бога сви они који заговарају идеју да дукљанизују Васојевиће и од њега направе НАТО дестинацију у којој се мрзи све што је српско – истакли су из поменутог удружења, додајући да ће убрзо услиједити састанак који ће окупити „умне главе“ Васојевића спремне да ствар мијењају набоље. Казали су да расположиви подаци јасно указују да општина Андријевица у последње вријеме биљежи негативне билансе у свим животним областима и да спада у ред најсиромашнијих и економски најнеразвијенијих општина у Црној Гори, уз општу констатацију да на простору Васојевића и Лимске долине, поред привредног и економског заостајања, миграциона кретања и пад наталитета попримају забрињавајући карактер.

– Због низа околности и политике коју спроводи актуелни режим у Црној Гори, Андријевица се нашла на рубу пропасти. Села испод Комова су практично остала пуста, док у граду има преко сто затворених кућа. Привреда је на кољенима. Тајне службе све више шире мржњу, етикетирајући оне који нијесу лојални владајућој структури грађанима другог реда. Зато заједничким патриотским и људским снагама морамо вратили Андријевицу на мјесто које јој припада, на мјесто узвишених вриједности, части и поштења – закључили из Иницијативног одбора Удружења Васојевића из Андријевице.

Формирати фонд за Васојевиће


Иницијативни одбора Удружења Васојевића из Андријевице покренуо је иницијативу за формирање фонда за економску и духовну обнову Васојевића. Сматрају да би се формирањем фонда, који би се финансирао од издвајања људи добре воље, бар донекле поправила садашња катастрофална ситуација.

– Свједоци смо да се актуелни режим у Црној Гори свих ових година дискриминаторски односио према Васојевићима. Због тога данас Андријевица представља најнеразвијеније подручје у Црној Гори. Зато би требало формирати фонд за економску и духовну обнову Андријевице и Васојевића. То значи да позивамо све људе добре воље, као и институције и удружења да се укључе у ову акцију и издвајањима, у границама могућег, допринесу да фонд заживи. Овај апел треба схватити крајње озбиљно, јер времена за чекање више нема – нагласили су из Удружења Васојевића.