logo3

ИЗ ЦРКВЕНЕ ОПШТИНЕ АНДРИЈЕВИЦА ОЦИЈЕНИЛИ ДА СУ ГРАЂАНИ ОПРАВДАНО УСТАЛИ ДА БРАНЕ ЦРКВЕНУ ИМОВИНУ НА КЊАЖЕВЦУ

ИЗ ЦРКВЕНЕ ОПШТИНЕ АНДРИЈЕВИЦА ОЦИЈЕНИЛИ ДА СУ ГРАЂАНИ ОПРАВДАНО УСТАЛИ ДА БРАНЕ ЦРКВЕНУ ИМОВИНУ НА КЊАЖЕВЦУ

Vlast na najgrublji način ugrožava pravo svojine

Црква Св. архангела Михаила на Књажевцу

Власт на најгрубљи начин угрожава право својине

Из андријевичког катастра јуче 1.08.2020. су казали да је поступак у току и да не желе да дају било какав коментар у вези имовине на Књажевцу.

 Из андријевичке Црквене општине јуче су оцијенили као потпуно оправдано поступање грађана који су спријечили да се у дијелу Спомен - комплекса Књажевац изводе било какви радови без сагласности Српске православне цркве, у чијем се, како тврде, власништву налази ова имовина. Навели се да се Књажевац не може уређивати без одобрења цркве.

- Општина Андријевица је наложила израду пројекта за извођење радова и, како кажу, уређење дворишта (порте) око цркве Светог Архангела Михаила, на Књажевцу, те је за ту сврху и намјену од Дирекције јавних радова захтијевала новчана средства, која су јој, како тврде, одобрена, па је Општина отишла и корак даље, те је одабрала и извођача радова. Међутим, све то чињено је без знања и сагласности јединог власника непокретости на којима именовани субјекти желе да изводе грађевинске радове, односно све је чињено без знања надлежне епископије СПЦ.

Оног трена кад су све три поменуте стране дошле до сазнања да је црквена имовина – црквена, и да није у власништву онога коме по Закону о слободи вјероисповијести теже да припадне, код споменутог триа се јавило и схватање, Уставом и Законом државе Црне Горе условљено, да је нужно имати писану сагласност власника непокретности да би се на власниковој имовини могли изводити било какви грађевински радови. И да буде до краја јасно, СПЦ Општини Андријевица не би ускратила одобрење за радове да се општински представници и представници подручне јединице катастра непокретности у Андријевици нијесу почели бавити Законом о слободи вјероисповијести и третирањем црквене својине као имовине коју СПЦ има само на коришћење, а никако у својини- наводи се у сасопштењу Црквене општине Андријевица.

Они су општужили одговорне у андријевичком катастру да се у датом случају поступили незаконито, тврдећи да су избјегли да право коришћења имовине на Књажевцу „конвертују“ у право својине СПЦ, онако како то и предвиђа Закон о правно-својинским односима.

- И поред чињенице да је правна ситуација у погледу цркве на Књажевцу јасна и „чиста као суза“, начелница андријевичког катастра се потрудила да буде први службеник у Црној Гори који ће почети да примјењује Закон о слободи вјероисповијести, и то по незаконитој процедури. Наиме, у цијели поступак је укључила Заштитника имовинско-правних интереса Црне Горе (иако Цркви, као једином власнику, није образложено на основу којег закона је то учињено) и од њега тражила „изјашњење“, а посебно у односу на то да сходно чл. 62 Закона о слободи вјероисповијести црквену имовину треба национализовати (подржавити)! Иако цркви службеница андријевичког катастра (која је, уједно и начелница овог Владиног органа) није умјела појаснити који члан и којег закона је њу овластио да у овој правној ствари, у односу на цркву Светог Архангела Михаила на Књажевцу, почне са примјеном спорног Закона о слободи вјероисповијести, иста се ипак није устручавала да у примјени закона (у вези којег, чак, поџаконски акти за примјену још увијек нијесу ни донијети) буде прва у Црној Гори! И гђе се то дешава – у Васојевићима!- истакли су из Црквене општине.

Додали су да државни органи - андријевички катастар и Заштитник имовинско-правних интереса најгрубље угрожавају право својине које СПЦ има на цркви Светог Архангела Михаила, на Књажевцу, као и на земљишту око цркве, и то на начин што покушавају црквену имовину национализовати, односно примијенити чл. 62 Закона о слободи вјероисповијести! Истакли су да то представља само допринос обесмишљавању тзв. спремности црногорских власти да гарантује и очува елементарна људска права, у која спада и право на мирно уживање имовине.

Из андријевичког катастра јуче су казали да је поступак у току и да не желе да дају било какав коментар у вези имовине на Књажевцу.

Д.Ј.

СНП: Представнике власти занимају само проценти
Из андријевичког одбора СНП-а јуче су истакли да намјера актуелних властодршаца да без сагласности Српске православне цркве изводе одређене радове у дијелу Спомен- комплекса на Књажевцу јасно указује колико су људи који заузмају водеће позиције у држави и Општини Андријевица огрезли у осионом владању и самовлашћу. Истакли су да се они се понашају као да је Андријевица њихова лична својина и да имају тапију над вриједностима које припадају свим грађанима.

- Грађани су препознали крајњу намјеру актуелних властодршаца да су кроз пројекат реконструкције Спомен-комплекса на Књажевцу кренули да прекњижавају црквену имовину на државу. Зато су грађани устали и јасно казали доста је било варања народа. Ставили су до знања да имовина на Књажевцу припада цркви и народу, а не онима којима је једино важно да за себе узму што већи проценат од новца намијењеног за реализацију одређених пројекта – навели су из ОО СНП-а