logo3

ЗА ''ГЛАС ХОЛМИЈЕ'' ГОВОРИ ПРЕДСЈЕДНИК ОДБОРА ЗА ОБНОВУ ЦРКВЕ У МАРТИНОВИЋИМА КОД ГУСИЊА МИЛОРАД ДРАГОВИЋ

ЗА ''ГЛАС ХОЛМИЈЕ'' ГОВОРИ ПРЕДСЈЕДНИК ОДБОРА ЗА ОБНОВУ ЦРКВЕ МИЛОРАД ДРАГОВИЋ

ОБНОВА ЦРКВЕ У МАРТИНОВИЋИМА КОД ГУСИЊА ОБУСТАВЉЕНА ЗБОГ ОПСТРУКЦИЈЕ ЛОКАЛНИХ ШИПТАРА

ГЛАС ХОЛМИЈЕ:Господине Драговићу реците нам како теку радови на обнови цркве Светог Василија Острошког у Мартиновиће код Гусиња?

ДРАГОВИЋ: Најављени почетак радова за 1.мај 2019. је одложен .Међутим ми настављамо прикупљање донација и примремне радње за обнову цркве Светог Василија Острошког у Мартиновиће. Одложили смо почетак обнове по савјету преосвећеног Владике Јоаникија. Одбор за обнову на чијем сам челу је донео одлуку да сачекамо дозволу за изградњу и одмах послије одобрења почнемо са реализацијом обнове ове Светиње . Не желећи инциденте које потенцирају локални албанци овог краја који имају за циљ да забране обнову ове светиње. Србски вјерници су дали донација и тиме овластили нас за обнову ,наравно да је до одбора и свију нас Срба као и људи добре воље је да се та воља вјерног народа реализује и то мирним путем, онако како доликује обнови сваке светиње.
глас холмије: Ви сте са вјерним народом присуствовали Васкршњој вечерњој служби на темељима цркве Светог Василија Острошког у Мартиновићима и као што су медији јавили дошло је до инцидента, тачније провокација локалних шиптара. Одакле њима право да бране обнову светиње?
ДРАГОВИЋ: Добро сте казали Васкршња вечерња служба на темељима цркве Светог Василија Острошког у Мартиновићима, код Гусиња, није могла да прође без инцидената, јер је тај догађај засметао локалним Албанцима. Васкршњу вечерњу службу служио је епископ будимљанско-никшићко Јоаникије, са свештенством, а том чину присуствовало је како је пренио портал ИН4С било прсутно око 100 вјерника из Гусиња, Плава и Берана.
Тачно је да је на крају службе, окупљенима пришао један од локалних Албанаца који је снимао присутне, а затим је пристигло још 15-так Албанаца који су васкршњу вечерњу службу назвали „провокацијом“ и поручили да „они знају другачије“.
Све је то могло да изазове већи инцидент, али је свештеник пришао окупљеним Албанцима и разговарао са њима. Ситуација се послије десетак минута смирила.закључио је Драговић.

Подсјећамо, Мартиновићи су и 2013. године били поприште међунационалног инцидента, када су локални Шиптари покушали да спријече санирање темеља цркве Светог Василија Острошког.

Наиме, Шиптари су се тада успротивили обнови те светиње, због чега је морала да интервенише и полиција.
Село Мартиновиће се налази уз регионални пут Плав-Гусиње.
разговор водио Горан Киковић, главни и одговорни уредник часописа и портала Глас Холмије

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић