logo3

ЗАПИС ИЗ МОРАЧЕ ''ТВРДА ВЈЕРА НА ТВРДОМ КАМЕНУ''

ЗАПИС ИЗ МОРАЧЕ ''ТВРДА ВЈЕРА НА ТВРДОМ КАМЕНУ''

Манастир Св.Архангела Михајила у питомом морачком селу Прекобрђу,освећен је и предат на управу митрополији Српске православне цркве у Црној Гори. Примопредају су извршили Митрополит господин Амфилохије и ктитор-задужбинар господин Милан Вујисић.

У манастиру је богослужена Света Литургија и обављено освећење манастира које је предводио Митрополит Црногорско-приморски и егзарх свештенога трона Пећког господин Амфилохије Радовић.

Њему су саслуживали Архимандрит манастира Мораче господин Рафаило Калик и прота из манастира Мораче, затим отац Лека Вујисић и новопостављени ђакон презвитер а за пјевницом су биле мати Ирина,игуманија манастира у Прекобрђу,мати Параскева, игуманија манастира Св.Петке у Гостиљу Мартинићком,као и двије монахиње из Русије.

У манастиру и пред њиме се на светој служби сабрало неколико стотина вјерника из ;Мораче,Роваца,Васојевића,Друбњака,Ускока,Колашина,Подгорице...

Примопредаја је озваничена на један диван и свечан начин.Након причешћа Митрополит је одржао говор који ће се дуго памтити и поред осталог је рекао:"Овдје су се пред овом светињом нашом сабрали тритесет морачких брастава који воде поријекло од нашег родоначелника Богића Морачанина, који ће се скупљати овдје у будуће захваљујући ктитору Милану Вујисићу и обнављати своје памћење.Милан је саградио ову светињу а она је ево привела себи и нашег родоначелника Богића, чије се остаци налазе у овом лијепом мермерном саркофагу.Ту ће његови потомци да се моле за душу својих предака који су настали од Богића и да се моле за своје потомке и будуће генерације.

Наш Милан је сватио да само оно што се гради на тврдој вјери и тврдом камену,на вјери у Христа Бога,на Божјој љубави,на Оцу, Сину и Светоме духу,само то остаје и никако не нестаје и изнова се васкрсава и обнавља се."

Манастир Морача и митрополија прередили су дивну трпезу љубави а удружење српских књижевника,пјесника и умјетника ''Горска вила'', приредили су заиста диван програм прилагођен овом свечаном чину које је надахнуто водио Павле Ј.Радоњић.

Удружење је имало и своје госте.То су били пјесници из Мораче и сестре Павићевић из Бјелопавлића,наши гости Велимир Брауновић из села Вртине и Радован Радовић инжињер и пјесник из Морачких Бара.

За Горску вилу су наступили пјесници,књижевници и публицисти из Васојевића:Брано Оташевић,Давид Лалић,Горан Киковић а из Подгорице:Павле Ј.Радоњић,Жарко Бојић,Радивоје Здравковић и Голуб Голубовић,те прави умјетници на гуслама:Радомир Кнежевић Ровчанин и Синиша Петрић из Васојевића.

Огромна сала која прима пет стотина људи није могла да прими све,него су доста њих стајали и слушали дивне пјесме од пјесника и свирача на гуслама.

До касник послеподневних сати остао је народ да се весели и пјева са члановима Горске виле а онда се огромна маса вјерника упутила макадамским путевима од Прекобрђа ка својим домовима изузетно задовољни са свим учесницима програма и на данашњем дану.

Чланови Горске виле и њихови гости упутули су се из Прекобрђа према ћаби морачана да обиђу манастир Морачу и дивни водопад Светигору и да у оближњему угоститељском објекту попију пиће за сретан пут. 

У Подгорици 25.11 2019

Секретар удружења Горска вила Павле Радоњић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић