logo3

ЖИВКО БЈЕЛАНОВИЋ САОПШТИО У ИЗВЈЕШТАЈУ:''БИЛИ СМО УСПЈЕШНИ У ПРОШЛОЈ ГОДИНИ''

РАД СРПСКОГ ИСТОРИЈСКО-КУЛТУРНОГ ДРУШТВА ''НИКОЛА ВАСОЈЕВИЋ'' БЕРАНЕ У 2018.ГОДИНИ: ЖИВКО БЈЕЛАНОВИЋ САОПШТИО:''БИЛИ СМО УСПЈЕШНИ У ПРОШЛОЈ ГОДИНИ''

Српско историјско-културно друштвo ''Никола Васојевић'' Беране, je у 2018. штампало 4. броја ''Глас Холмије'' са тиражом ( 2000 примјерака) и то су 35 ,36, 37 и 38. у штампарији'' Пегаз'' у Бијелом Пољу ?

- Промоције часописа Глас Холмије имали смо у градовима у Црној Гори и региону. У Београду ( три пута смо промовисали Глас Холмије и то у организацији ''Удружење Писаца Поета'' из Београда и нашег СИКД ''Никола Васојевић'' из Берана,а 37 број смо промовисали на међународном сајму књига и то по трећи пут) бројеве 35, 36, 37 и 38. промовисали смо у, Крагујевцу, Краљеву, у Војвода Степи –општина Нова Црња у Војводини, Аранђеловцу ,Колашину, у Беранама на ''Савинданским свечаностима'' на којима су Горану Киковићу и Браниславу Оташевићу додијељене Златне Пушкинове медаље од Савеза Писаца Русије из Москве . Тада смо успоставили пријатељску и братску сарадњу са Бојевим братством из Трстеника. Потписали смо повељу о братимљењу са Друштвом историчара Рашког округа из Краљева и ''Удружење Писаца Поета'' из Београда. Имали смо промоцију на ''Здрав фесту'' у општини Ћићевац у Расинском округу. Такође смо имали промоцију и у Рудом и Чајничу у Републици Српској. А Глас Холмије је представљен и Беранама на ''данима сјећања на Српске јунаке и добровољце октобра 2018.''. Први пут смо имали промоцију у Требињу, гдје су нам домаћини били Управа Града Требиња и Удружење ратних добровољаца 1912-1918. Њихових потомака и поштовалаца Требиње, са којима смо се побратимили и успоставили сарадњу. На кули Тодора од Сталаћа 27.маја 2018. Уредник ''Глас Холмије'' Горан Киковић, добио је Косметску звезду првог степена за залуге на афирмацији борбе за Косово и Метохију у оквиру Србије. Након мјесец дана главни и одговорни уредник ''Глас Холмије'' Горан Киковић, добио је признање почасни грађанин општине Ћићевац.

- Видовданске свечаности на тему ''СУ ЧИМ ЋЕМО ИЗАЋ ПРЕД МИЛОША'' на којем смо промовисали и наш часопис и тада је глави и одговорни уредник Горан Киковић добио награду од Удружења српских књижевника у отаџбини и расејању ''Лазарево Слово''. ''Глас Холмије'' је промовисан и у Подгорици, Шекулару, Мурини, Горњем Заостру и другим мјестима широм области Васојевића и Црне Горе.

- Од 19. Августа прошле 2017. Почео је са радом вејб сајт ''Глас Холмије'', пројекат подржан од наших пријатеља и донатора који је и ове 2018. активан и којег уређује наш уредник Горан Киковић. Усоставили смо сарадњу и са Српским националним савјетом Црне Горе и потписали споразум о сарадњи.

- Горан Киковић, уредник часописа учествовао је током године на неколико научних скупова, трибина и академија посвећених Првом свјетском рату у Београду и одржао предавање на Правном факултету у Београду.

- , у Требињу у организацији града Требиња, у Беранама на академији, у Подгорици на ''Васојевићкој вечери'' и на научном скупу посвећеном Подгоричкој скупштини у организацији Института за српску културу из Никшића Такође и предсједник издавачког савјета Бранислав Оташевић, је учествовао на многим домаћим и међународним скуповима и имао запажене разултате.

Настављамо са ширењем мреже сарадника, с циљем што већег укључења еминентних и компетентних научних радника, који се баве широким спектром тематских области науке и културе (академика, доктора, професора, писаца, сликара, вајара, музиколога и других стручњака). .-истакао је у извјештају за 2018. годину предсједник Српског историјско-културног друштва “Никола Васојевић“ Беране,Живко Бјелановић,дипл.правник.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић