logo3

ДР МОМЧИЛО ВУКСАНОВИЋ:СРПСКИ МЕДИЈИ У ЦРНОЈ ГОРИ ДЈЕЛУЈУ У ТЕШКИМ УСЛОВИМА

ДР МОМЧИЛО ВУКСАНОВИЋ:СРПСКИ МЕДИЈИ У ЦРНОЈ ГОРИ ДЈЕЛУЈУ У ТЕШКИМ УСЛОВИМА

Из ОЕБС-а указују на круцијалну улогу медија у борби против ширења лажних вести. Апелују да се новинарима допусти да раде без страха и да се подрже медијске куће које су током пандемије ковида 19 запале у финансијске потешкоће.
Слобода медија је право, не само новинара, већ и сваког од нас, поручују из ЕУ и истичу да је данас више него икада слобода медија темељ демократских друштава која могу да напредују само ако грађани имају приступ поузданим информацијама.
Вeћинa црнoгoрских мeдиjа Свjeтски дaн слoбoдe мeдиja дoчeкуje сa неизвјешношћу, и великим финaнсиjским прoблeмимa.
Др Момчило Вуксановић је казао да српски медији овај дан дочекују у изузетно тешким условима јер државне иституције имају маћехински однос према њима. Интересенато је да проблем српских медија, истиче Вуксановић, не помињу ни домаће државне иституције, ни инстанце ЕУ, као ни црногорски медији, вјероватно плашећи се конкуренције. Вуксановић је нагласио да српске медије у Црној Гори не контролишу ни власт ни опозиција, нити било који други центри моћи региона, јер српски медији у свом 10-тогодишњем постојању немају ниједну примједбу на садржаје које емитују, те да је препознато да су то медији који никад не пласирају непровјерене и полуистините информације, па можда баш због тога, готово да сви који прате и контроишу медије у Црној Гори желе да српски медији нестану. Интересантно је да државни органи Црне Горе који су кроз своје фондације на инцијативу Српског националног савјета формирали српске медије сада желе да те исте медије угасе, не дозвољавајући да српске органзације добију равноправан третман са органицацијама далеко мањих других националних заједница. Вуксановић истиче да постоји реална могућност да српски народ у Црној Гори остане без својих медија који на коректан и професионалан начин брани стечена права и идентитет српског народа у Црној Гори. Надамо се да ће ова година донијети другачији однос према српским медијима, да ће се држава, и државни органи заложити за бољи положај српских медија, закључио је Вуксановић.