logo3

ДРАГАН БРАКОЧЕВИЋ ''ГЛАС ХОЛМИЈЕ ЈЕ ЛУЧОНОША И БАКЉА СВЕТЛОСТИ ЈЕЗИКА,ЋИРИЛИЦЕ И ОПСТАНАКА''

У БЕОГРАДУ 14.03 2020.г. ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ГОРАНА КИКОВИЋА И ЧАСОПИСА ГЛАС ХОЛМИЈЕ

БРАКОЧЕВИЋ ПОРУЧИО ИЗ БЕОГРАДА

„ГЛАС ХОЛМИЈЕ“ ЈЕ У ОВО СУДБОНОСНО ВРЕМЕ ЗА СРБЕ У ЦРНОЈ ГОРИ ЛУЧОНОША И БАКЉА СВЕТЛОСТИ ЈЕЗИКА,ЋИРИЛИЦЕ И ОПСТАНАКА НАРОДА СРПСКОГА

На скупу је говорио предсједник УО завичајног удружења Шекулараца у Београду Драган Бракочевић

Поштовани пријатељи,

Почаствован сам што имам прилику да вам се обратим поводом промоције књиге

уваженог историчара г дина Горана Киковића: „Не заборављени бојеви и битке васојевића за слободу Српства и Црне Горе од 1690. до 1941. године“ као и представљања 42. броја часописа „Глас Голмије“.

Овде сам са мојим пријатељима и браственицима из Завичајног удружења „Шекулар“ у Београду . Баш почетком покретања Часописа наше Удружење у Београду се претплатило на 20. бројева. Међутим Милова администрација уводи поштарину за Србију која је била шест пута већа од цене часописа. Али и поред тога остали смо верни читаоци „Гласа Холмије“ која је и тада као и сада у ово судбоносно време за Србе у Црној Гори лучоноша и бакља светлости и светости језика, ћирилице , опстанка народа српског. Цркве и светлих историјских традиција које се морају одбранити од ниподаштавања , заборава и осуде од наше до јуче једновјерне браће.

„Глас Холмије“ годинама указује на тешко стање и обесправљеност српског народа и Миртополије у Црној Гори од оних који су се до јуче дичили да су „српска Спарта“ и најбољи изданак српског рода. Властодржац Црне Горе који је до сада направио безброј „лупинга“ и од другог ока у српској глави постао први србомрзац и први који је крваву каму српских главосеча пољубио. Нападнута је и Црква која је мајка Црној Гори.

Али народ је показао каквог је кова и каквог је соја и устао је да одбрани и мајку и светиње. Развили су се барјаци победе , тробојке победе су на сваком вису, а непрегледне и нераскидиве колоне часних Срба=Црногораца су устали у одбрану Биљарде, Ловћена, Острога, и свих светиња. Одувек се знало и знаће се да је долина Лима и са леве и са десне стране била , остала и биће кичма српског народа.

„Глас Холмије“ и Уредничтво су иако пред тешким данима у стању да као и до сада боре се и бране оно што је вековима стварано са вером у Христа и првог српског архипастира Светог Саву.

Дивим се вашем труду , вашем раду и вашој узвишеној стражи над језиком , писмом, културом и светим водама Лима и висовима Комова, Чакора, Виситора, Зелетина, преко Дурмитора до плавога мора....

Нека сте ми Благословени ....

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић