logo3

ДОКТОР ИСТОРИЈЕ ДЕЈАН АНТИЋ, ДОЦЕНТ ФИЛОЗОФСКОГ ФАКУЛТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У НИШУ О СРПСТВУ У ЦРНОЈ ГОРИ: Дилеме је било само о томе хоће ли Цетиње или Београд постати пијемонт српства

 

ДОКТОР ИСТОРИЈЕ ДЕЈАН АНТИЋ, ДОЦЕНТ ФИЛОЗОФСКОГ ФАКУЛТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У НИШУ О СРПСТВУ У ЦРНОЈ ГОРИ: Дилеме је било само о томе хоће ли Цетиње или Београд постати пијемонт српства
           Нема у Црној Гори нити једне цркве, манастира, камена или стене која не носи српско обележје.  О томе сведоче дела црногорских главара и светитеља пониклих на темељима немањићке Зете и светосавске традиције. Никада, ни у XIX ни почетком XX века није постојала дилема јесу ли Црногорци Срби. Једина дилема која је постојала била је хоће ли Цетиње или Београд постати пијемонт српства и окончати процес српског националног уједињења. Зато су црногорске трупе 1912/13. године гинуле у Метохији, Рашкој и на Скадру како би своју браћу из Старе Србије избавиле од турско-арнаутског ропства.

У уводном делу свог излагања доцент Антић је истакао да се идеја српске државности у XИX веку није развијала и дефинисала само на просторима Кнежевине, односно, Краљевине Србије већ и на просторима Старе Херцеговине, Црне Горе, Брда  и Приморја где је важну улогу у обликовању српске државотворне мисли имала српска црква.

O актуелним дешавањима у Црној Гори др Антић је направио паралелу између актуелне политике званичне Подгорице данас и политике марионетске Независне државе Црне Горе из периода Другог светског рата рекавши:

„Идеја о црногорству као антиподу српства, није измислио ДПС Мила Ђукановића. Њу су измислили проусташки интелектуалци и политичари попут Секуле Дрљевића и Савић Марковић Штедимлије који су током Другог светског рата отворено подржавали нацизам и политику истребљења Срба спровођену од стране режима Анте Павелића. Обојица су под заштитом власти НДХ радили на десрбизацији Црне Горе. Дрљевић је инсистирао на непомирљивим идентитетским разликама између становништва Црне Горе и Србије, на некаквом посебном црногорском православљу које је он звао црногорославље, док је Штедимлија и речју и делима тврдио да је Црна Гора заправо део Црвене Хрватске. Мило Ђукановић са својим партијским апаратом, сектом Мираша Дедеића, Дукљанском академијом наука и уметности само је настављач нацистичко-фашистичке идеологије Дрљевића и Штедимлије што конкретно уочавамо и на примеру Закона о слободи вероисповести којим се удара на СПЦ и њену имовину, не би ли се ослабио идентитет Срба у Републици Црној Гори.“-истакао је др Антић.