logo3

ДИПЛОМАТА МАРГИТА ЛАЛИЋ ТЕРЗИЋ НОВИ ЧЛАН ИЗДАВАЧКОГ САВЈЕТА ЧАСОПИСА ''ГЛАС ХОЛМИЈЕ''

ДИПЛОМАТА МАРГИТА ЛАЛИЋ ТЕРЗИЋ НОВИ ЧЛАН ИЗДАВАЧКОГ САВЈЕТА ЧАСОПИСА ''ГЛАС ХОЛМИЈЕ''

 

Предсједник Издавачког савјета часописа Глас Холмије књижевник Бранислав Оташевић и главни и одговорни уредник часописа Глас Холмије историчар Горан Киковић,донијели су одлуку да угледног дипломату Маргиту Лалић- Терзић изаберу у Издавачки савјет часописа Глас Холмије.

О каквој се личности ради говори њена богата биографија:

Маргита Лалић- Терзић је рођена 5. октобра 1950. године у Београду. Завршила је Пету београдску гимназију, а потом студије славистике на Филолошком Факултету Универзитета у Београду.

По професији је дипломата. Током свог тридесетосмогодишњег професионалног рада на међународним односима и у дипломатији бавила се односима СР Југославије, Србије и Црне Горе, а потом Србије са многим државама у свету.

 

Службовала је у Кенији, Пољској, Литванији, Москви и Јужноафричкој Републици.Била је стални представник Савезне Репблике Југославије у Центру Уједињних нација у Кенији.

 

Каријеру дипломате је завршила у звању опуномоћеног министра у Министарству спољних послова Републике Србије и као конзул Републике Србије у Јужноафричкој Републици истовремено надлежна за цео регион Југа Африке:Републику Боцвану, Намибију, Зимбабве Замбију,Лесото, Малави. Мозамбик, Свазиленд и Мадагаскар.

 

У том периоду, као конзул, била је надлежна за пружање конзуларне заштите држављанима Црне Горе и Босне и Херцеговине на основу међудржавних споразума. Иако је од октобра 2015. године у пензији активно се бави превођењем књижевности са пољског језика, учествује на међународним скуповима, члан је Научног савета часописа „Оријенталне студије“, посвећеног међународним односима,као и лингвистици,који излази на пољском језику у граду Торуњу, Пољскa.Ради на интелектуалној заоставштини свог покојног оца Радована Лалића.

 

Далa је свој допринос поставци Музеја дипломатије у Министарству спољних послова Републике Србије.

 

Један је од оснивача Друштва српско-кенијског пријатељства.

 

Активно сарађује са Народном библиотеком „Др Радован Лалић“ у Беранама, која носи име њеног покојног оца, професора Београдског универзитета и светски познатог научника.

 

Донирала је значајан број књига библиотеци у Беранама поводом 45 година од очеве смрти и 40 година од како Библиотека у Беранама носи име др Радована Лалића. Истиче да јој је жеља да и у будућности даје допринос обогаћивању фонда Библиотеке и њеном развоју,као и развоју Берана и Васојевића.

 

Поштујући везаност свога оца професора др h.c. Радована Лалића за свој родни крај, Црну Гору, Беране, Андријевицу и родно Цецуне, заједно са мајком, професором.и истакнутим књижевним преводиоцем Миром Лалић и сестром Станицом Лалић завештала је 1990.године Легат – научно стручну библиотеку проф.Радована Лалића Универзитету Црне Горе - Филозофском факултету у Никшићу(2281 књигу). Говори руски, енглески и пољски језик.

Треба подсјетити јавност да Издавачки Савјет часописа Глас Холмије чине: предсједник издавачког савјета Бранислав Оташевић ,књижевники чланови издавачког Савјета: Академик проф.др Јован Бабовић, Проф. др Голуб Јашовић, Генерал др Лука Кастратовић, Др Срђан Лалић, Вулко Шћекић,књижевник, Давид Лалић,публициста,Миодраг Којић, професор, Зоран Вулевић,публициста, Михаило Микан Перовић, публициста, Веселин Џелетовић, књижевник, Миомирка Мира Саичић, пјесникиња, Недељка Ђукић Боројевић, пјесникиња, Миличко Трифуновић, публициста и Ивона Туфегџић, публициста.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић