logo3

Горан Киковић ''ЦРНА ГОРА И 13.ЈУЛ ''

jasikovas 1941

''ЦРНА ГОРА И 13.ЈУЛ'' 

Пише Горан Киковић,историчар,аутор девет књига из области историје у Црној Гори,главни и одговорни уредник часописа за књижевност,историју и културу,који излази у Беранама Глас Холмије.Из штампе су изашла 43.броја.

 

 Црна Гора има много значајних датума у својој историји али свакако су значајни 13.јул 1878.године и 13.јул 1941.године.Оба ова празника су уједињена у једном; одбрана части и достојанства исконске православне Црне Горе и њених темељних хришћанских вриједности.Темељне вриједности Црне Горе и 1878. и 1941.биле су њена постојаност,слобода, част,образ,сувереност њене територије и одбрана већинских хришћанских и српских вриједности. Тог 13.јула 1941.године устала је сва Црна Гора а на њеном челу су били најбољи њени синови,као што су официри : Јаков Кусовац, Бајо Станишић,Павле Ђуришић...и многи други.То је био устанак цијелог народа и био је једини такве вресте у тада поробљеној Европи.

 Данашња званична Црна Гора не темељи своје вриједности на основама 13.јула,напротив све вриједности су погажене и уништене. Стање у држави је катастрофално и никад није било горе.Међутим има наде за Црну Гору, што су показале црквене литије за истинске хришћанске и православне вриједности које је организовала младост Црне Горе, а као што нам је свима знано у омладини је будућност Црне Горе. Убијеђен сам да ће се Црна Гора вратити 13.јулу и његовим вриједностима.Црна Гора се мора придржавати барем три ввриједности: економског просперитета, демократије засноване на праву сваког појединца, без обзира којој вјери и нацији припада и у којег Бога вјерује и каквог је материјалног статуса и на његовању духовних вриједности насталих из свог хришћанско-православног духа и славне историје заснованој на вриједностима 13.јула 1941.гдје су сви били ко једно, као ријетко кад и прије и послије тог чина, побиједила слога, јединство, заједништво народа и људи који су били од утицаја у том тешком, али поноситом тренутку. Били су то дани народне слоге и јединства који су тог величанственог 13. јула 1941. године били монолитни у строју и јединствени у мишљењу: младо и старо, прота и комуниста, судија и ратар, занатлија и учитељ. Из тог разлога, може се мирне душе рећи да су нам преци оставили знаменити датум за понос и памћење, зато га и треба славити и обиљежавати без икакве идеолошке подијељености. Као датум који се везује искључиво за општенародни устанак, без било каквих унутрашњих подјела, јер су сви били као један окренути заједничком циљу – слободи, па тај наук ваља слиједити. Само тако, заједно, и данас можемо доприносити међусобној слози, мултиетничком складу и толеранцији.

Много је датума у историји Црне Горе који су свијетли примјер борбе наших предака за слободу, демократију и правду. И данас је прилика да се сјетимо тих датума које су нам оставили наши преци, како у борби против фашизма, тако и свих других завојевача који су овоме поносном народу хтјели да одузму слободу. Ова генерација баштини све слободарске традиције наших предака и наставиће да то чини и у данима који су пред нама, са свијешћу да увијек знамо ко смо и чији смо, и којим путем треба да идемо у будућност.

Тринаести јул, један је од најзначајнијих и најсвјетлијих датума из историје Црне Горе. Он подсјећа на вријеме када су наши преци стварали слободу као први предуслов за свеопшти развитак и напредак.

Фотографија корисника Горан С. Киковић