logo3

УДРУЖЕЊЕ СРПСКИХ КЊИЖЕВНИКА У ОТАЏБИНИ И РАСЕЈАЊУ -АНДРИЈЕВИЦА УПУТИЛО ЧЕСТИТКЕ ИСТОРИЧАРУ ГОРАНУ КИКОВИЋУ ЗА ДОБИЈАЊЕ РУСКОГ ОРДЕНА III СТЕПЕНА ОД ДОСААФ-А РУСИЈЕ 

УДРУЖЕЊЕ СРПСКИХ КЊИЖЕВНИКА У ОТАЏБИНИ И РАСЕЈАЊУ -АНДРИЈЕВИЦА УПУТИЛО ЧЕСТИТКЕ ИСТОРИЧАРУ ГОРАНУ КИКОВИЋУ ЗА ДОБИЈАЊЕ РУСКОГ ОРДЕНА III СТЕПЕНА ОД ДОСААФ-А РУСИЈЕ 

Наше Удружење Српских књижевника у отаџбини и расејању -Андријевица може да се похвали својом активношћу током 2020.године јер је заједно са чланицама мреже Удружења ''Српска народна одбрана Васојевића и Лимске долине'', радило на његовању српске културно-историјске баштине на подручју Полимља.Посебно смо поносни на рад нашег члана и предсједника Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине Горана Киковића,који је за свој научно истраживачки и патриотски рад добио четири вриједана одликовања и признања и објавио двије вриједне књиге из историје Васојевића и Црне Горе.

Историчар,главни и одговорни уредник часописа и портала ''Глас Холмије'' и аутор десет књига Горан Киковић у 2020.години добио је за свој научно-истраживачки рад четири изузетна признања,као што су:Повеља Савеза Срба из Црне Горе-Београд,медаља ''Вук Стефановић Караџић'',од друштваЦрногорско-руског пријатељства ''Петар Први'' из Подгорице,„Златне значке“ Културно-просветне заједнице Србије за 2020. годину, које се додјељује за дугогодишњи допринос развијању културних дјелатности и Орден за заслуге III степена од Општеруска друштвено – државна организација – добровољна заједница за помоћ војсци авијацији и флоти Русије- ДОСААФ.

Двије Киковићеве књиге које су објављене 2020 године су од изузетног значаја а то су:

''(НЕ)ЗАБОРАВЉЕНИ БОЈЕВИ И БИТКЕ ВАСОЈЕВИЋА ЗА СЛОБОДУ СРПСТВА И ЦРНЕ ГОРЕ"(од 1690. до 1941.) , Беране, 2020.,

''ИСТОРИЈСКЕ ИСТИНЕ И ФАЛСИФИКАТИ О СРПСКОМ ПОСТОЈАЊУ У ЦРНОЈ ГОРИ",Беране-Никшић, 2020.

Киковић је добио и четири изузетна признања и то:

ПРВО ПРИЗНАЊЕ ЈЕ ПОВЕЉА: Први је добитник Повеље Савеза Срба из Црне Горе,која му је додијељена у Београду 14.марта 2020.

ДРУГО ПРИЗНАЊЕ ЈЕ МЕДАЉА: На Видовдан 2020.године додијељена му је медаља ''Вук Стефановић Караџић'',за допринос очувању ћириличног писма и српског језика,које му је уручило друштво Црногорско-руског пријатељства ''Петар Први'' из Подгорице.

ТРЕЋЕ ПРИЗНАЊЕ ЈЕ ЗЛАТНА ЗНАЧКА: Добитник је „Златне значке“ Културно-просветне заједнице Србије за 2020. годину, које се додјељује за дугогодишњи допринос развијању културних дјелатности – за несебичан, предан и дуготрајан рад и стваралачки допринос у ширењу културе народа и народности Републике Србије. Ово признање се додјељује од 1976. године. О добитницима су одлучивали Милован Витезовић, предсједник жирија, Живорад Ајдачић, генерални секретар, и проф. др Зоран Аврамовић.

ЧЕТВРТО ПРИЗНАЊЕ ЈЕ РУСКИ ДРЖАВНИ ОРДЕН ТРЕЋЕГ СТЕПЕНА:

Добитник је рускoг државног ордена којег му је додијелила Општеруска друштвено – државна организација – добровољна заједница за помоћ војсци авијацији и флоти Русије- ДОСААФ, организација на чијем се челу савјета налази министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу са најближим сарадницима.Ово признање додијељено је најзаслужнијим појединцима за подизање споменика маршалу Жукову у Беранама.

Орден за заслуге III степена ДОСААФ-а Русије добио је и Горан Киковић, некадашњи предсједник СО Беране и садашњи потпредсједник СО Беране.

Поред њега орден за заслуге III степена ДОСААФ-а Русије добили Јасмина Ђукић, некадашња секретарка СО Беране, Велимир Бато Ђуришић, некадашњи одборник у СО Беране и одборник у СО Беране и предсједник комисије за спровођење и праћење реализације скупштинске одлуке о подизању споменика Георгију Жукову и Лексу Саичићу, Борис Боричић. Орден за заслуге II степена ДОСААФ -а Русије добио је и Небојша Јушковић,предсједник ДСЈ.-каже се на крају саопштења УСКОРА којег је потписао предсједник  Бранислав Оташевић ,књижевник и новинар.