logo3

ГОРАНУ КИКОВИЋУ 15.МАРТА  БИЋЕ УРУЧЕНА ПОВЕЉА ПОЧАСНОГ ГРАЂАНИНА НОВЕ ЦРЊЕ

ИСТОРИЧАРУ ГОРАНУ КИКОВИЋУ, 15.МАРТА 2019. 
БИЋЕ УРУЧЕНА ПОВЕЉА ПОЧАСНОГ ГРАЂАНИНА ОПШТИНЕ НОВА ЦРЊА У ВОЈВОДИНИ, РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Киковићу ће повељу почасног грађанина Општине Нова Црња на свечан начин урчити предсједник Општине Пера Миланков.

Да подсјетимо да је предсједник општине Нова Црња Пера Миланков 22. августа 2018. године донио је решење којим се утврђује звање почасног грађанина Општине Нова Црња историчару Горану Киковићу из Берана за значајно достигнуће и остварење сарадње између Општине Беране и Општине Нова Црња.

Миланков је то образложио да је:'' Горан Киковић, дугогодишњи пријатељ и поштовалац Општине Нова Црња, јер од 2009. године редовно учествује на културној манифестацији ''Дани Војвода Степе'' у истоименом мјесту који је дио наше општине у организацији Удружења ратних добровољаца 1912-1918., године њихових потомака и поштовалаца Војвода Степа а под покровитељством и уз помоћ Покрајинског секретаријата за културу Војводине и Општине Нова Црња и као такав је учествовао на поменутим манифестацијама које помаже и цени наша Општина, као представник и званичник из Црне Горе, као историчар који промовише српску културну баштину кроз својих осам књига,које је објавио у протеклих петнаест година . У свом раду као истраживач и историчар истиче се као истински борац који у својим дјелима афирмише српску историју, традицију и културу као и нашу општину Нова Црња и наш крај. Због таквог свог односа према нашој локалној заједници заслужује почаст од наше општине па смо га због тога предложили за звање Почасног грађанина Општине Нова Црња.

Треба и подсетити да су Удружење ратних добровољаца 1912-1918., године њихових потомака и поштовалаца Војвода Степа и Удружење ратних добровољаца 1912-1918., године њихових потомака и поштовалаца регионална организација Беране побратимска удружења још од 13. марата 2010. године када су братимљење у Општини Нова Црња, тачније у месту Војвода Степа потписали тада председници удружења Бранко Савић и Горан Киковић. Та сарадња се продубила и одржала до данашњих дана.

Том приликом историчару Горану Киковићу су ово звање честитали:
УДРУЖЕЊЕ РАТНИХ ДОБРОВОЉАЦА 1912-1918., ЊИХОВИХ ПОТОМАКА И ПОШТОВАЛАЦА ВОЈВОДА СТЕПА - ОПШТИНА НОВА ЦРЊА ЧЕСТИТАЛО ПРИЗНАЊЕ ПОЧАСНОГ ГРАЂАНИНА ИСТОРИЧАРУ ГОРАНУ КИКОВИЋУ 


ХАЈДУКОВИЋ: ''КИКОВИЋУ, ОД ДАНАС НИСМО САМО БРАЋА ВЕЋ И СУГРАЂАНИ!''
Горану Киковићу, почасном предсједнику Удружење ратних добровољаца 1912-1918., године њихових потомака и поштовалаца регионална организација Беране
Драги брате!
Искрено нас је обрадовала вест да си постао почасни грађанин наше општине. Од данас нисмо само браћа већ и суграђани!
Ово је још једно признање у низу за твој дугогодишњи и предан рад на пољу историје и књижевности и на јачању нераскидиве везе између наша два Удружења али и Општине Беране и Општине Нова Црња. Тако се на најлепши могући начин чува од заборава најсветлији део наше историје коју је писала последња епска генерација. Додељивање звање почасног грађанина је прилика да се локалана заједница одужи својим искреним пријатељима.
Честитамо! Секратар 
Ђорђе Хајдуковић

УДРУЖЕЊЕ РАТНИХ ДОБРОВОЉАЦА 1912-1918.,ЊИХОВИХ ПОТОМАКА И ПОШТОВАЛАЦА РЕГИОНАЛНИ ОДБОР БЕРАНЕ ЧЕСТИТАЛО ПРИЗНАЊЕ ПОЧАСНОГ ГРАЂАНИНА ГОРАНУ КИКОВИЋУ

МИЛИЧКО ТРИФУНОВИЋ: ''КИКОВИЋ ДОБИО ЗАСЛУЖЕНО ПРИЗНАЊЕ ПОЧАСНОГ ГРАЂАНИНА ОПШТИНЕ НОВА ЦРЊА''

''Поводом добијања звања почасног грађанина Општине Нова Црња историчару Горану Киковићу из Берана за значајно достигнуће и остварење сарадње између Општине Беране и Општине Нова Црња Удружење ратних добровољаца 1912-1918., године њихових потомака и поштовалаца регионална организација Беране честита ово звање нашем почасном предсједнику Удружења и некадашњем предсједнику истог Горану Киковићу заслужено признање. Наше Удружење је на челу са Киковићем 2013. године добило највеће општинско признање Берана ''21. јулску'' награду. Овдје ћемо подсјетити јавност да је најзаслужнија личност за братимљење Удружења ратних добровољаца 1912-1918., године њихових потомака и поштовалаца Војвода Степа и Удружење ратних добровољаца 1912-1918., године њихових потомака и поштовалаца регионална организација Беране 13. марата 2010. године управо наш тадашњи предсједник Горан Киковић.
Та сарадња се наставила и продубила и одржала до данашњих дана и наставиће се и убудуће. Те наше везе Киковић је подржао и када је био на функцији предсједника СО Беране и сваке године са нашом делегацијом посјећивао мјесто Војвода Степа и општину Нова Црња. Са њихове стране нашу братску сарадњу увијек је помагала Општина Нова Црња и њен предсједник Пера Миланков, који је такође човјек који заслужује наше велико поштовање. Наравно никада не можемо заборавити руководство нашег побратимског удружења на челу са Бранком Савићем и Ђорђем Хајдуковићем, које нас увијек људски и братски дочека.
Ми сваке године учествујемо у програму ''Дана Војводе Степе'' гдје пођемо са својом браћом из Берана из Црне Горе која још баштини Његоша, војводу Марка Миљанова, Миљана Вукова, краља Николу и увијек им саопштимо да долазимо из краја војводе Петра Бојовића који је заједно са војводом Степом Степановићем бранио Србију и српски народ у Балканском и Првом свјетском рату. Истичемо да наша делегација долази из највећег српског племена Васојевићâ из којег су поникли Карађорђевићи, Караџићи, Вешовићи и други српски јунаци и ратници, Петра II Петровића Његоша, који је написао: ''Поноси се Горо Црна свети храм Српске славе док слободе твоје гњездо излежује соколове''!. Такви изданци из Црне Горе населили су и Војводу Степу и опстали и остали као дио тога соја.
О стању данас у Црној Гори увијек цитирамо ријечи јеромонаха Петра Драгојловића: ''...Тешко је бити Србин данас у Црној Гори, али је бескрајно теже не бити исто што и наши највећи и најсветији преци и одрицати се бога, истине, чојства, јунаштва и свега онога што нас је чинило и чини истинским, одговорним и зрелим људима...''
И истичемо да, иако живимо далеко једни од других носимо исто име, говоримо истим српским језиком, иста нам је српска православна црква, исти нам је циљ да славећи наше претке остављамо аманет потомцима да брат брата никада не смије заборавити. Зато још једном све честитке Горану Киковићу за заслужену почаст који је добио од наших побратима'' - каже се на крају саопштења које је потписао предсједник Удружења ратних добровољаца 1912-1918., њихових потомака и поштовалаца регионална организација Беране, Миличко Трифуновић.

OТАШЕВИЋ: ''КИКОВИЋ ЧАСНИМ И ПРЕДАНИМ РАДОМ АФИРМИСАО БЕРАНЕ И ЗАТО ДОБИЈА ЗАСЛУЖНА И ПОЧАСНА ПРИЗНАЊА ОПШТИНА ИЗ СРБИЈЕ''

УДРУЖЕЊЕ СРПСКИХ КЊИЖЕВНИКА У ОТАЏБИНИ И РАСЕЈАЊУ ЗА ЦРНУ ГОРУ СА СЈЕДИШТЕМ У АНДРИЈЕВИЦИ ЧЕСТИТАЛО КИКОВИЋУ

''Послије Општине Ћићевац у Расинском округу која је крајем јуна додијељена Киковићу , добијањем звања почасног грађанина Општине Нова Црња у Средњобанатском округу историчару Горану Киковићу из Берана за значајно достигнуће и остварење сарадње између Општине Беране и Општине Нова Црња. Овај потез поздрављамо и честитамо му сви из Удружења српских књижевника у отаџбини и расејању из Андријевица. Горан Киковић је организатор многих културних догађаја и традиционалних манифестација као што су: ''Савинданске свечаности'', ''Видовданске свечаности'', ''Дани сјећања на српске јунаке и добровољце'' и многе друге које обиљежавају славну прошлост наших предака и афирмишу Српску културну баштину на простору Васојевића и аутор је седам књига о историјском трајању нашег народа. Колико Киковић кроз свој рад чини за очување свих културно-историјских вриједности Српског народа најбоље говоре признања која је ове године и прошлих година добијао од разних институција и удружење из Русије, Србије, Црне Горе и Републике Српске.
Зато му у своје лично име и у име свих нас његових пријатеља књижевника желим да добије још признања, јер је својим часним и преданим радом афирмисао Беране и зато добија саслужна и почасна признања Општина из Србије'' - каже се у саопштењу предсједника Удружење српских књижевника у отаџбини и расејању за Црну Гору са сједиштем у Андријевица књижевника Бранислава Оташевића.


Прилог припремио Душан Поповић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић