logo3

ГОРАНУ КИКОВИЋУ УРУЧЕНА ''ЗЛАТНА ЗНАЧКА'' КУЛТУРНО ПРОСВЕТНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ СРБИЈЕ

ДОДИЈЕЉЕНА 45. ЗЛАТНА ЗНАЧКА: ГОРАНУ КИКОВИЋУ ПРИЗНАЊЕ ЗА ЧУВАЊЕ ИСТИНЕ О СРБИМА У ЦРНОЈ ГОРИ

Историчару Горану Киковићу је 1.октобра 2020  у Народном позоришту у Београду уручено признање Златна ''значка'' коју истакнутим ствараоцима, новинарима и радницима у култури додељује Културно-просвјетна заједница Србије у сарадњи са Министарством спољних послова.

Културно просветна заједница Србије на сцени Раша Плаовић Народног позоришта доделила је по 45. пут Златну значку за допринос развијању културних делатности, за организовање, покретање и остваривање културних акција, за ширење културе народа и националних мањина које живе у Србији и наших људи из дијаспоре и региона. Одлуком жирија на чијем је челу био књижевник Милован Витезовић додељени су Златни Печати лауреатима којих је ове године било 52. 

Међу добитницима Златне значке за 2020. годину су и истакнути умјетници, ствараоци и културни активисти из Србије и дијаспоре, чиме је још једном потврђен јединствен културни и духовни простор свих Срба, ма гдје они живе.

Историчар и главни уредник часописа за књижевност , историју  и културу "Глас Холмије" из Берана Горан Киковић за Глас Јавности каже да је почаствован признањем Културно просветне заједнице Србије и да је то један велики подстрек за даљи рад и борбу за истином о српском народу у Црној Гори.

-Посебно ми је драго што је награда "Златна значка" дошла у години у којој је Црна Гора поново постала слободна држава. Култура и духовност су основна обележја и идентитет сваког народа па и српског и уверен сам да је и ова награда само још један вид призања за све Србе у Црној Гори и за сав наш народ у региону па и шире, рекао је Киковић.

Подсетимо, Златну значку Културно-просветна заједница Србије додељује од 1976. године а ове године у додели награде уз просветну заједницу учешће је узело и Министарство спољних послова Републике Србије као и Управа за дијаспору и Србе у региону док је покровитељ било Министарство културе и информисања.

Овим признањем Киковић се сврстао међу више десетина најистакнутијих појединаца из Србије, региона и дијаспоре

Киковић је истакнути српски историчар из Берана, писац је 9.књига из области историје српског народа.Главни и одговорни уредник часописа за књижевност,историју и културу ''Глас Холмије''. Овим признањем Киковић се сврстао међу више десетина најистакнутијих појединаца из Србије, региона и дијаспоре.

Осим Киковића, међу награђенима се налазе 52 појединца и институције.Међу добитницима Златне значке, су и осам новинара и уредника: Драшко Аћимовић, новинар и публициста из Београда, Милена Божовић Манић, новинарка и уредница у Радио Београду, Виолета Димитрић, ТВ новинарка, Јелена Ђорђевић Поповић, новинарка РТС-а, Наташа Илић Јовановић, новинарка и уредница у РТВ-у, Немања Ковачевић, новинар из Ужица, Ненад Миленковић, новинар и културолог из Београда и Мирјана Растовић, музичка уредница у РТВ-у. Неки од награђених су и филмски редитељ Милош Аврамовић, вокални солиста Весна Димић, џез пијаниста Бојан Зулфикарпашић, књижевница Гордана Димитријевић...

Признање Златна значка Културно-просветне заједница Србије ове године додељено је 45. пут под покровитељством Министарства културе и информисања. Награде је доделио жири у саставу Милован Витезовић (председник), Марија Бишоф, Урош Дојчиновић, Олга Милојевић и Живорад Ајдачић.