logo3

ВУЛКО ШЋЕКИЋ: ''Глас Холмије“ је квасац за велики и укусни хлеб...''

ВУЛКО ШЋЕКИЋ,ПУБЛИЦИСТА И ПЈЕСНИК О ЧАСОПИСУ ГЛАС ХОЛМИЈЕ КАЖЕ :

Име часописа ме асоцира на стари Хелм или Холм како се звало Балканско полуострво до 1808 год, тј. до појаве Карађорђа. Када Карађорђе упали пламен слободе Српском народу европљани се уплашише могуће српске аспирације на ширење територија. На предлог тада водећег европског географа Њемца Густафа Цојнеа промијенише име Хелмског Полуострва у Балканско Полуострво, како би испало да су се Срби доселили на туђу територију а не да су старосједиоци јер је ријеч Хелм српска ријеч. Зато, као да ми у ушима одзвања „Глас васкрслог Хелма“, који нас упозорава да се чувамо лажи, подвала и превара које долазе са запада одакле Српском народу никада ништа добро није стигло.
Четрдести број часописа „Глас Холмије“ је велики јубилеј.
„Глас Холмије“ је квасац за велики и укусни хлеб који се спрема за велики дан, искра за велику ватру која ће у вријеме које долази загрејати многа хладна срца јер долази вријеме када ће се српско име са поносом изговарати, када ће многи који никад нијесу били Срби то пожелети да буду и када ће многи отпали поново пригрлити премило српско име.
Хвала што постојите и што се пером борите за национално памћење а перо често може бити убитачније од мача.
Хвала вам што истраживачким текстовима одолијевате површности, и будите радозналост читалаца да и они сазнају бар дио наше скривене историје или прошире своје знање, те тако постадосте објктивнији уџбеник историје од званичних.
Хвала вам што сте стали на бранику вриједносних симбола Богу драгих, на бранику Српског језика и писма Ћирилице које је писмо неба.
Будите и даље слободан простор да ствараоци искажу своје стваралаштво на српском језику и ћирилици.
Останите на путу предака како би наслијеђено достојанствено предали својим потомцима.
Ех, када би Српски народ на сјеверу Црне Горе добио бар још једно овакво гласило колико би било лакше у борби истином против лажи.
`Молим вас останите и даље будни на бранику ових небеских вриједности јер је како наш народ каже „свака сила за земана“.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић