logo3

Вуксановић: Изазивање нетрпељивости, и вјерске и националне мржње против српског народа

Вуксановић: Изазивање нетрпељивости, и вјерске и националне мржње против српског народа

 

 

Поводом ауторског текста премијера Црне Горе Душка Марковића у којем је светосавље поистоветио са фашизмом председник Српског националног савјета, др Момчило Вуксановић се обратио отвореним писмом.

Отворено писмо Српског националног савјета предсједнику Владе Црне Горе господину Душку Марковићу преносимо у цјелости:

Господине предсједниче,

Због Ваше изјаве у ауторском тексту подгоричкој „Побједи“, у којем наводите: „Ради се о томе на којим темељима Црна Гора жели да гради своју кућу: на антифашистичким или светосавским? Једно са другим не иде никако“, Српски национални савјет Црне Горе од Вас тражи јавно извињење.

Својим наступом грубо сте повриједили сав српски народ, а најмање тридесет процената својих сународника српске националности, али и огрому већину православног народа у Црној Гори.

Сигурни смо да Вам је познато да је у времену самосталне Црне Горе и светородне династије Петровић, али и касније у заједничкој држави, све до краја Другог свјетског рата, Свети Сава био државни празник у Црној Гори.

Не улазећи у коментаре ко у Црној Гори и региону баштини тековине фашизма, а ко се против њега најжешће борио и ко је од њега највише страдао, због Вас, Ваше породице и грађана Црне Горе, од Вас захтјевамо јавно извињење због наведене несмотрене и непримјерене изјаве.

Уколико од Вас, господине предсједниче, не добијемо адекватно задовољење, бићемо принуђени да против Вас, као организација која је регистрована у Влади Црне Горе, поднесемо кривичну пријаву због изазивања нетрпељивости, и вјерске и националне мржње.