logo3

ВЛАДИКА ЈОАНИКИЈЕ ПОДРЖАО СЛОБОДУ ГРАЂАНА У ЦРНОЈ ГОРИ: Народ је рекао своје, отказао је поверење власти која је заробила државу

 

Foto: Facebook/Printscreen

ВЛАДИКА ЈОАНИКИЈЕ ПОДРЖАО СЛОБОДУ ГРАЂАНА У ЦРНОЈ ГОРИ: 'Народ је рекао своје, отказао је поверење власти која је заробила државу'

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије говорио је поводом резустата избора у Црној Гори и коначном паду странке која је, како каже, оштетила цркву и народ у овој земљи.

-Људи који су владали Црном Гором преко тридесет година, не могу да схвате, а још мање да прихвате, да су побеђени оловком. Народ је рекао своје, отказао је поверење досадашњој осиљеној власти која је заробила државу. Уверен сам да ће људи који су добили поверење да формирају нову власт следити вољу свог народа-рекао је епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

Према његовим речима, избори у Црној Гори су, споља гледано, протекли у бољим условима него што је то било раније, те да ће са новом влашћу доћи мирнији дани за све грађане те земље.

-По званичним изборним резултатима досадашњи режим у Црној Гори је изгубио власт. Међутим, људи који су владали Црном Гором преко тридесет година, не могу да схвате, а још мање да прихвате, да су побеђени оловком. Народ је рекао своје, отказао је поверење досадашњој осиљеној власти која је заробила државу. Уверен сам да ће људи који су добили поверење народа да формирају нову власт следити вољу свог народа. Ако тако буде, онда долазе бољи и мирнији дани, не само за Српску Православну Цркву у Црној Гори, него и за све вере и грађане ове земље-  рекао је владика Јоаникије.

Он је оценио да је одлазећа власт антицивилизацијским законом о слободи вероисповести Српској Православној Цркви нанела велику неправду ускраћујући јој основна права и слободе као и да је тај закон омогућавао држави да се умеша у унутрашње устројство Цркве и да опљачка све оно што су наши преци за последњих осам векова подизали у славу божију и завештали својој цркви.

-То је био директан удар на нашу веру, на светиње, али и на част и образ већинског народа у Црној Гори. Нисмо имали другог начина да се супротставимо том понижењу него да изађемо на улице и да се на миран, хришћански начин боримо за слободу своје вере- објаснио је владика Јоаникије због чега је постојала потреба за литијама.

-Окупљали смо се око наших храмова по свим црногорским градовима под, сада већ на далеко познатим, слоганом ‘Не дамо светиње’. Увек је било часно борити за слободу, посебно за слободу вере , а уколико је нека власт угрожава, као што је код нас био случај, онда је часно борити се против такве власти. Зато смо добили огромну подршку народа, нарочито омладине. По резултатима ових избора очигледно је да је бивша власт заслужено кажњена од стране народа за многа своја непочинства, а поготово за удар на Цркву и њене светиње- рекао је он.

Очекујем укидање Закона о слободи вероисповести
Владика Јоаникије каже да су људи који ће чинити будућу парламентарну већину у Црној Гори одлично разумели да је Закон о слободи вероисповести припреман и усвојен “злом вољом” и да у њему има сијасет дискриминаторних, антицивилизацијских и неприхватљвијих одредби.

-Већина њих су се више пута одлучно и јавно изјаснили против тог Закона. Осим тога, свима је јасно колике је немире и друге негативне последице тај несрећни антиправни акт произвео у црногорском друштву. Потпуно сам уверен да ће један од првих потеза нове коалиционе власти бити повлачење поменутог закона чиме ће се симболички означити почетак препорода Црне Горе- каже епископ будимљанско-никшићки.

Он је додао да су литије, којима многи препиписују кључну улогу у рушењу режима Мила Ђукановића, проистекле из духа заједништва које, како каже, Српска православна црква одувек негује.

-У овој неравноправној борби против организованог зла, које нам је власт приредила, појавило се светло лице његошевске Црне Горе. Заблистала је братска слога, људи су превазишли своје мале, ситне поделе и ујединили се око ћивота наших светаца. Божија милост нас је грејала и миловала кроз свенародно измирење и уједињење око престола божијег. То народно јединство, духом светим утврђено и оснажено, треба очувати и унапређивати. Многи људи који су до недавно били далеко од цркве су по први пут у животу осетли да је црква њихов истински и неразориви дом. Наша је дужност да ту радост и лепоту црквеног заједништва и хришћанске љубави чувамо као највећу светињу- рекао је владика Јоаникије.