logo3

ВЛАДИКА БУДИМЉАНСКО -НИКШИЋКИ ЈОАНИКИЈЕ ПРИМИО НАГРАДУ БЕРАНА  „21 ЈУЛ“ 

ВЛАДИКА БУДИМЉАНСКО -НИКШИЋКИ ЈОАНИКИЈЕ ПРИМИО НАГРАДУ БЕРАНА  „21 ЈУЛ“ 

Признање за очување традиције и духовности

Владика Јоаникије је одлучио да новчани дио награде поклони беранском Дневном центру за дјецу и омладину са сметњама и тешкоћама у развоју

На пригодном церемонијалу, уз поштовање епидемиолошких мјера, предсједник општине Беране Драгослав Шћекић уручио је епископу Будимљанско-никшићком и администратору Митрополије црногорско-приморске Јоаникију највише општинско признање, Награду „21. јул”. Поменута награда владики Јоаникију уручена је накнадно, јер због појаве вируса корона прошле године није одржана свечана сједница Скупштне општине на којој се традиционално дођељује ово признање.Шћекић је овом приликом казао да му причињава велико задовољство и посебну част што је у прилици да управо на најрадоснији хришћански празник – Божић, у име Општине Беране и грађана Берана, уручи најпрестижнију општинску награду епископу Јоаникију.

-Вама преосвећени владико посебно хвала што сте на један изузетан начин дали допринос да наш крај, наше Беране, буду препознати не само у Црној Гори, већ и ван њених граница. Хвала вам што сте дали велики допринос да се сачува и обнови духовност народа овог краја, да се поштује традиција. Што сте допринијели да сви ми из дана у дан будемо све више вјерујући, да радимо у општем интересу - нагласио је Шћекић.

Упућујући захвалност, владика Јоаникије је истакао да заслуга за додијељено признање није само његово, него и наших славних предака.

-Свјестан сам да заслуге за ову награду нису само моје, прије свега мислим на наше давне претке, јер да нијесу Немањићи утемељили овдје велику светињу манастир Ђурђеви Ступови и да нијесу славни епископи будимљански радили много и жртвовали себе за свој народ, и радили пуно на пољу културе, просвјећивању народа, обогаћујући душу свог народа, не бисмо ни ми могли све из почетка. Ми смо наставили оно што су нам они завјештали.Прије свега, да чувамо старе светиње, да обновимо порушене, али исто је тако њихово завјештање да градимо нове - казао је владика Јоаникије, наводећи да је одлучио да новчани дио награде поклони беранском Дневном центру за дјецу и омладину са сметњама и тешкоћама у развоју.

Он је овом приликом, предсједнику општине Беране Драгославу Шћекићу уручио на дар Зборник о Светом Стефану Немањи, на којем су, како је подсјетио, дуги низ година радили угледним научницима и људи од пера и знања.

Честитке владики Јоаникију упутили су и предсједник Скупштине општине Новица Обрадовић и предсједница жириа за дођелу назначеног признања Милка Боричић. Награда „21 јул“ раније је уручена директору Гимназије „Панто Малишић” Сретену Лутовцу, другом прошлогодишњем лауреату.

Радост због изградње храма Св. Симеона Мироточивог

Владика Јоаникије је нагласио да се посебно радује изградњи храма у центру Берана, посвећеном Светом Симеону Мироточивом.

-Посебно желим да истакнем велику благодарност Општини Беране што је од почетка, а нарочито последњих година, дала велики допринос нашем заједничком ђелу изградњи храма Светог Симеона Мироточивог у Беранама. То је нова светиња која ће обновити наше памћење, удубити нас у тајне наше историје јер је посвећена највећој личности из нашег народа. Ономе који нас је као народ сабрао, објединио, уздигао и просветлио. Увијек треба да се сјећамо најзаслужнијих и у том погледу ми смо гледали да учинимо да не заборавимо нашу прошлост и најзначајније личности из нашег народа – истакао је владика Јоаникије.

Д.Ј

Слика може да садржи: 4 особе, укључујући кориснике Novica Obradović и Милутин Мићовић, људи стоје