logo3

ВИДОВДАНСКО ПЈЕСНИЧКО БДЕНИЈЕ У ЂУРЂЕВИМ СТУПОВИМА КОД БЕРАНА

ВИДОВДАНСКО ПЈЕСНИЧКО БДЕЊИЈЕ У ЂУРЂЕВИМ СТУПОВИМА КОД БЕРАНА

На Видовданском пјесничком бденију Владика Јоаникије поручио: Одбранићемо наше светиње, одбранићемо завештања

Испред манастира Ђурђеви Ступови, на празник Видовдан, у петак 28. јуна 2019, одржана је манифестација „Видовданско пјесничко бденије“. Владика Јоаникије је, у свом архипастирском слову, осврћући се на потписивање петиције којом се од Владе захтјева да повуче Предлог закона о слободи вјероисповијести, навео да је до сада прикупљено 50 хиљада потписа.

На Видовданском пјесничком бденију Владика Јоаникије поручио: Одбранићемо наше светиње, одбранићемо завештања

Видовданско пјесничко бденије, које организују Епархија будимљанско-никшићка и Црквена општина Беране, благословио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Преосвећени Епископ је честитајући данашњи велики празник, казао да је Видовдан завјет слободе, завјет стварања, завјет храма. Наши преци су се, прије 630 година, жртвовали за своју вјеру, светиње, храмове, чиме су, по ријечима Владике Јоаникија, изашли на народну и Христову Голготу и потврдили се као народ, дозрио да носи Христов Крст.

Владика је навео да ове године прослављамо 800 година од стварања СПЦ, када смо од православних народа васељене препознати као народ који може да чува своју вјеру, да његује јединство са другим православним Црквама и народима.

„Када смо добили самосталност, аутокефалност то није било одвајање од неког, него је то било укључивање у заједницу православних народа са пуним достојанством хришћанског православног народа, који има своју Архиепископију и своју краљевину. А на Косову и Метохији смо се потврдили као народ који је спреман да се жртвује за своје светиње, за своју вјеру, за вриједности које је, кроз раније вјекове, одњеговао“.

„Када је, већ, подигао храмове, украсио их, створио блиставу културу и прочуо се по својим талентима, имао се, онда, рашта и жртвовати. То нам је завјет“, истакао је Његово Преосвештенство.

Нагласио је да смо, послије Косовске битке, као народ наставили да се боримо мачем и пером – мачем за слободу у историјском смислу, а пером за духовну слободу.

„Зато је Видовдан надахнуће нашим ствараоцима. Тада смо се завештали Царству небеском преко Светог Кнеза Лазара - „Земаљско је за малена царство, а Небеско увијек и довијека“. У тим ријечима скраћеног Јеванђеља је наша вјера у Христа и у Његово вјечно и непролазно Царство“, поручио је Владика Јоаникије.

Констатовао је да смо и у овим временима, опет, призвани, на најнепосреднији начин, да бранимо своје светиње.

„У овом случају, што је трагично, не од туђина, лакше бисмо их бранили од туђина, него од својих, који су се отуђили од наших корјена. Одбранићемо ми наше светиње, одбранићемо завештања, јер велики жупан Тихомир, ктитор овог светог храма, завештао је овај храм Богу живоме и Светом великомученику Георгију и он свједочи својим гробом то завештање“.

„Наши преци када су подизали храмове, посвећивали су их Богу, а не било којој држави и, свакако, не било којем режиму или било којој партији, а овдје се партија намеће да буде мјерило свега. Данас имамо ту страшну појаву да се на партијским састанцима прави план о стварању аутокефалне цркве“, оцијенио је Епископ будимљанско-никшићки.

Ово је, по Владикиним ријечима, врло непријатна ситуација, јер је настао проблем са „залуђеном браћом“.

„Не желимо да продубљујемо братске сукобе и подјеле, али морамо бранити наше светиње, нашу част и образ, и наше претке, и гробове, и завештања њихова. Послије оног великог Светотројичког сабора у Подгорици позвали смо наш народ да потписује један документ, тако да свако ко се осјећа позваним да се успротиви овом безакоњу, и безумљу, и неправди и непочинству, нека потпише. Онај ко то не осјећа не треба да потпише. Нису нам потребне никакве манипулације, нити бисмо жељели да се покажемо да смо скупили велики број на било који незаконити начин“.

„До сада смо скупили 50 хиљада потписа, 50 хиљада људи се именом и презименом изјаснило против овог зла. Нисмо могли све лијепо пребројати, а ова активност за одбрану наших светиња ће да потраје још, једно одређено вријеме“, казао је Преосвећени Епископ Јоаникије.

У Видовданском пјесничком бденију учествовали су пјесници: Милутин Мићовић, Бећир Вуковић, Дарко Јововић, Милица Бакрач, Тодор Живаљевић Велички, Радомир Уљаревић, потом рецитаторка Паола Иритано, вокална солисткиња Јелена Ристић, пјевачки састав „Цар Душан Силни“, хор „Свете Мати Анастасије“.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић