logo3

ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ ПИШУ О ЈУБИЛЕЈУ "ГЛАСА ХОЛМИЈЕ": Чувари традиције, вере и ћирилице

ЈУБИЛЕЈ "ГЛАСА ХОЛМИЈЕ": Чувари традиције, вере и ћирилице

МИЋО СЕКУЛОВИЋ | 18. септембар 2019. | ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ 

Часопис издаје Српско историјско-културно друштво "Никола Васојевић" из Берана и управо је изашао 40. број

С ПРАВОМ можемо рећи да часопис "Глас Холмије" из дана у дан завређује све већу пажњу читалаца, иако су бројни скептици мислили да часопис неће заживети и да нема будућност. Но, очигледно да су се преварили јер, како рече умни Васојевић и Србин Вук Караџић: "Народу се на силу може узети све, али му се на силу ништа не може дати".

Овако, поводом јубилеја и одштампаног 40. броја "Гласа Холмије", у издању Српског историјско-културног друштва "Никола Васојевић" из Берана, говори главни и одговорни уредник часописа, за књижевност, историју и културу на српском језику и ћирилици, каквих готово да нема у Црној Гори, историчар Горан Киковић.

Према његовим речима, редакција спроводи сопствену независну уређивачку политику.

- Часопис има културно-просветитељску мисију и брана је фалсификатима, дукљанско-монтенегринском прекрајању историјске истине - предочава Киковић. - Садржаји часописа снажна су брана актуелној, агресивној ревизији континуитета српско-црногорске историје и ослободилачке борбе наших предака. Да је тако, потврђују рубрике сваког броја, из свих области друштеног живота... Ту су ликови знаменитих и заслужних личности из Васојевића, интервјуи, сусрети са песницима и књижевницима, представљање нових књига.

Часопис шири поруке: будимо своји на своме, чувај своје, поштуј туђе.

- Ми у овом часопису афирмишемо све наше људе, а било их је доста у Васојевићима, свих профила, који су нас задужили стваралаштвом - додаје председник Издавачког савета "Гласа Холмије" Бранислав Оташевић, наглашавајући да уредништво настоји да се између корица нађе све оно што завређује пажњу са жељом да, између осталог, као "будни хроничари свога времена, одбранимо српски језик и ћирилично писмо, које је вековима постојало на 'светим водама' Лима".

ВРЕДНОСТИ

ЧАСОПИС је за осам година рада од локалног постао регионални часопис који је пронашао духовну насеобину, не само у срцима Васојевића, него и свих људи који желе да се на прави начин суоче са нашим културним и традиционалним вредностима - казује Киковић. - За наш часопис знају сви Срби са обе стране Дрине, Саве и Дунава.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић