logo3

ВАСОЈЕВИЋИ У САВИНОМ СЕЛУ ПРОСЛАВИЛИ СВЕТОГ АРХАЛАНГЕЛА МИХАИЛА

У САВИНОМ СЕЛУ КОД ВРБАСА ОДРЖАН 27 ВЕЛИКИ ПЛЕМЕНСКИ СКУП ВАСОЈЕВИЋА НАЈВЕЋЕГ СРПСКОГ ПЛЕМЕНА

Уз присуство бројних посјетилаца из различитих крајева Србије, Црне Горе и Републике Српске у војвођанском мјесту Савино Село код Врбаса и ове године по 27 пут на свечан начин прослављен велики хришћански празник Свети Архангел Михаило (Аранђеловдан), крсна слава Васојевићâ, 17. новембара 2018. године.
Била је то јединствена прилика да се током свечаности више oд пет стотина Васојевићâ и њихових гостију, окупљених око крсног имена, његујући традицију свог завичаја, још чвшће уједине у једно заједничћко биће.
Тако су се поново срели стари знанци, рођаци и братственици, учвршћена су и склопљена нова пријатељства и оживљене успомене и сјећања на славне претке.
Поред добре организације и традиционалног гостопримства домаћина, приређен је и богат културно-забавни програм у којем су учествовали познати пјесници, гуслари и естрадни умјетници који су давали посебан тон цијелом догађају. Овом приликом обиљежен је и дан кaда је прије 27 година формирано Удружење Васојевића у Савином Селу.


Ријечи поздрава у име домаћина упутили су предсједник и замјеник предсједник Удружења Васојевићâ из Савиног Села Вук Дедовић и Небојша Перовић истакавши да је питома војвођанска равница и овога пута, прослављајући светог Архангела Михаила, отворила своје срце и душу свим искреним пријатељима и добротворима.
Перовић је поздравио бројне госте и овом приликом поздравио бројне делегације и личности који су дошли из разних дјелова Србије и Црне Горе међу којима делегације Општине Беране на челу са предсједником СО Беране Новицом Обрадовићем, делегација Општине Врбас на челу са предсједником Општине Миланом Глушцем, градоначелник Суботице Бобан Лабан, делегација Удружења Васојевића из Београда на челу са предсједником генералом др Луком Кастратовићем и почасним предсједником др Милијом Зечевићем, делегација Удружења Васојевића из Крагујевца са предсједником Верољубом Кастратовићем, пјесници Благоје Баковић и Драгомир Дале Ћулафић као и бројне делегације из Сомбора, Крагујевца, Београда ...
Предсједник Подружнице у Савином Селу Вук Дедовић се обратио присутнима посебно поздравивши младе који се из године у годину окупљају у све већем броју, што говори да оваква окупљања имају будућност. Он је подсјетио присутне на дан када је основано Удружење далеке 1992. године као прво такве врсте у ондашњој Југославији, уз подсјећање да је послије Другог свјетског рата извршена колонизација становништва из ондашњег андријевичког и беранског среза у Савино Село и то у два наврата, гдје је свој нови дом пронашло безмало око 400 породица из Васојевићâ, који су се скућили и прилагодили датим околностима.
О раду удружења Васојевића говорио је др Милија Зечевић који је истакао да су Васојевоићи поносни на своје поријекло које воде од Немањића и да посебно поштују и чувају сјећање на Његоша, Петра Првог, Вука Караџића, на војводу Петра Бојовића који води пријекло из Васојевића и позвао све присутне да поздраве братство Србије, Црне Горе, Републике Српске и наравно Русије.

Скуп је поздравио и предсједник Удружења Васојевића из Београда генерал др Лука Кастратовић, пожељевши вриједним домаћинима у Савином Селу да и у наредном периоду приређују сличне братске свечаности, похваливши њихов рад и прегалаштво да окупљају своју браћу из свих крајева. Истичући да скуп у Савином Селу представља израз заједничких жеља свих припадника великог Васовог племена спремних да његују традицију своје постојбине, да се међусобно испомажу и да удружени покажу своје поштовање према прецима, објаснио је да Удружења Васојевићâ није страначко него ванстраначко и надстраначко. Сјевер Црне Горе односно Васојевићи су запостављени и позвао је наше завичајце да улажи и помажу завичај. На крају позвао је на слогу и јединство Васојевића, Црне Горе, Србије и Републике Српске и истакао да су Васојевићи окренути према Русији. 
Потом је у име општине Беране присутне поздравио, предсједник СО Беране Новица Обрадовић пожеливши домаћинима да и у наредном периоду приређује сличне свечаности, похваливши њихов рад и прегалаштво да окупљају своју браћу из свих крајева и посебно истакао да се завичај увијек у срцу носи без обзира гдје се живи.


Скуп је у име општине Врбас поздравио предсједник општине Милан Глушац , који је подржао овакве скупове и пожелио домаћинима успјешан скуп и славу истакавши да ће општина Врбас увијек имати слуха за овакава и сличана Удружења.
Скупу се обратио и Ђорђе Лакушић из Косовске Митровице који је пренио поздраве са Српског Косова.
У културно-забавном програму наступили су пјесник Драгомир Дале Ћулафић, гуслар Љубо Павловић, соло пјевач Миодраг Перовић и естрадни умјестници Бобан Рајовић, Бранка Шћепановић, Мерима Његомир и Милоје Бубања и КУД ''Коло'' из Берана које извело игре из Црне Горе и Васојевића.
На скупу су подијељени завичајни часописи: ''Глас Васојевића'' и ''Глас Холмије''.
Свечаности у Савином Селу присуствовала је и делегација СО и Општине Беране и Удружења Васојевића коју су сачињавали: Новица Обрадовић, Горан Киковић, Горан Фолић, Младен Стијовић, Александар Ојданић,Миличко Трифуновић, Сретен Лекић, Добривоје Дојо Вешовић и други бројни гости из Беранског краја који су се одазвали на позив Вука Дедовића и подружнице Васојевића из Савиног Села . Програм је као и ранијих година водио веома надахнуто и виспрено новинар Петко Копривица.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић