logo3

Бранислав Оташевић,књижевник и новинар КИКОВИЋ СЕ ОВОМ КЊИГОМ ИСТОРИЈСКИМ ДОКУМЕНТИМА БОРИ ПРОТИВ ФАЛСИФИКАТА

Бранислав Оташевић,књижевник и новинар

КИКОВИЋ СЕ ОВОМ КЊИГОМ ИСТОРИЈСКИМ ДОКУМЕНТИМА БОРИ ПРОТИВ ФАЛСИФИКАТА

Пред читаоцима је десета књига српског историчара из Црне Горе Горана Киковића, који се истином већ скоро двије деценије бори против фаслсификата који су постали дио свакодневнице у Црној Гори.

“Књигом под насловом “Историјске истине и фалсификати о српском постојњу у Црној Гори“, аутора Горана Киковића, читаоци ће имати задовољство на једном мјесту да прочитају велики дио аргумената и докумената о Србима у Црној Гори и фалсификатима којима је изложена историјска истина и чињенице, од разних квази историчара који су у служби затирања српског постојања у Црној Гори . Користећи расположиву литературу и документа аутор је приказао и доказао српско постојање кроз времена у земљи у којој су данас Срби обесправљени народ који је доведен у неравноправан положај а његова грађанска и људска права су најугроженија на тлу данашње Европе.

Киковић ће овом књигом сачувати драгоцјена документа која су му била доступна током његовог истраживања за садашње и будуће генерације и надамо се да ће поучно дјеловати на историјску истину. На овај начин, кроз документовану изворну грађу, аутор се супротставља неистинама и фалсификовању историје у Црној Гори, у којој је на дјелу пројекат униформисања историје и традиције. Због тога је ова књига поучна поготову за младе нараштаје, јер се чињеницама и аргументима супроставља наметнутој “истини“ од стране фалсификатора историјских чињеница, који су званичну историју претворили у служење актуелним властодржцима. Зато је и појава ове Киковићеве књиге значајна, јер су у њој приказани докази који “црно на бијело“, кроз документа доказују српско постојње у Црној Гори кроз историјско трајање. У колико се настави прекрајање историјске науке, Срби у Црној Гори морају тражити своја права, прије свих право на националне, културне и просвјетне институције и своје уџбенике историје и српског језика то је јасан став јер другог начина нема.Киковић се књигама и учешћем на научним скуповима и округлим столовима бори за људска и грађанска права народа којем припада и у тој борби добија признања и награде. Зато му морамо и овом приликом одати признање на великом труду и раду приликом састављања и писања ове вриједне књиге за историју Црне Горе.