logo3

БОЖОВИЋ: СРБИ У ЦРНОЈ ГОРИ СУ ДРЖАВОТВОРНИ НАРОД,ПРИРОДНО ЈЕ ДА СРБИЈА ШТИТИ СВОЈУ БРАЋУ!

БОЖОВИЋ: СРБИ У ЦРНОЈ ГОРИ СУ ДРЖАВОТВОРНИ НАРОД,ПРИРОДНО ЈЕ ДА СРБИЈА ШТИТИ СВОЈУ БРАЋУ!

Амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић рекао је да односе двију држава треба градити кроз културу дијалога и уважавања, јер “двије братске државе треба да буду примјер најбоље сусједске, регионалне и европске политике и сарадње”.

“Србија Црну Гору види као самосталну и суверену чланицу Уједињених нација, али и као свог најближег савезника, брата, пријатеља и нема никаквих претензија према њој. Али свакако претендује на пуну подршку и сваку могућу помоћ и заштиту за српски народ у Црној Гори сматрајући то природним и својом државном обавезом и дужношћу, иако су Срби у Црној Гори државотворни, аутохтони и своји на своме се. Јер ни и ја ни други Срби у Црној Гори нисмо дошли из Србије, већ су је наши преци стварали и бранили заједно са својом светородном лозом Петровића. То што су нас историјске прилике довеле у садашње вријеме, државне оквире и форме, не треба да нас раздваја. Различити погледи на нацију и вјеру и њену црквену форму нипошто нас не смију учинити непријатељима”, каже амбасадор.

Политика Србије је одговорна политика сарадње, договора, међусобног уважавања и поштовања свих принципа и стандарда УН. Све поруке и изјаве предсједника Србије који симболизује државно јединство биле су у духу наших најбољих могућих односа, пуне регионалне сарадње и стабилности или високог поштовања или уважавања државе Црне Горе. То су поред осталог биле главне поруке предсједнику Црне Горе, када сам предавао акредитивна писма.

Нешто другачији тонови су понекада долазили из званичне Подгорице и на њих је Београд само реаговао, али опет рекао бих врло суздржано или са са уважавањем да је то више производ унутрашњих потреба него што је директно упућено Србији. Сличном сам свједочио док сам био савјетник премијера Србије из других земаља региона док је његова и Владина реакција и Београда била спуштање тензија и поруке мира и сарадње.

Држим да поред огромног броја наших сличности и подударности спољне политике има и оних ствари на које гледамо различито, али то не треба да нас удаљава и чини непријатељима. Србија Црну Гору доживљава као најближу братску, пријатељску и сусједну државу и са њом жели да развија и унапређује економску, политичку, културну, научну и сваку другу сарадњу. (Вијести)

Фотографија корисника Горан С. Киковић