logo3

БЛОКАДОМ ПУТА БЕРАНЕ – БИЈЕЛО ПОЉЕ ОБИЉЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА ОД ПОЧЕТКА ПРОТЕСТА ЗА ОЧУВАЊЕ СВЕТИЊА У ЦРНОЈ ГОРИ

БЛОКАДОМ ПУТА БЕРАНЕ – БИЈЕЛО ПОЉЕ ОБИЉЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА ОД ПОЧЕТКА ПРОТЕСТА ЗА ОЧУВАЊЕ СВЕТИЊА У ЦРНОЈ ГОРИ

Персина станица симбол отпора и бакља слободе

Надамо се да више никада нећемо морати да бранимо основна права и слободе - поручено је са скупа уз захтјев да се под хитно смијене Миливоје Катнић и Зоран Лазовић.

Десетоминутном блокадом магистралног пута Беране – Бијело Поље јуче је група грађана на локалитету Персина станица обиљежила годишњица протеста на којима је изражавано незадовољство због Закона о слободи вјероисповијести о ком се тада расправљало у црногорској Скупштини. Организатори су казали да се на овај начин жели подсјетити на својеврсни народни устанак који је на Персиној станици, како су навели, означио почетак рушења режима који је, доминирајући Црном Гором пуних три деценије, кренуо да угрожава светиње Српске православне цркве.

- Прошле године на данашњи дан на овом мјесту имали смо сусрет са историјом.Црна Гора се суочила са историјском дилемом, одступити или кренути даље, одустати или покушати, бити или не бити. Беране је на ова питања прво пружило одговор: бити и одбраном светиња и наше Цркве, опстати и постојати. Ријешено и бескомпромисно кренули смо путем отпора и слободе, стазом наших славних предака, улицом која је водила ка побједи. Тако смо стигли довде. Одавде је кренуо велики народни покрет. Овђе смо стали на пут тиранији и кренули у правцу освајања слободе. Нашим доласком на ово мјесто Беране је још једном показало своју храброст и одлучност, показало да му не припадају маргине историје на које су нас влстодршци из ДПС континуирано гурали. Данас смо овђе да поручимо да се тај догађај и ово мјесто не смију никада заборавити – навела је у свом обраћању посланик Нове српске демократије Јелена Божовић.

Окупљени су подсјетили да је са Персине станице кренула и грађанска борба против изградње депоније на Васовим водама, и да је са овога мјеста послата порука подршке грађанима Будве које су били жртве полицијске тортуре.

- Из Берана је кренула бакља слободе и данас можемо да будемо поносни на то. До краја ове године спорни Закон о слободи вјероисповијести биће измијењен у парламенту. Након тога предстоји нам још борбе али се надамо да више никад нећемо морати да бранимо основна права и слободе као што смо радили досад- поручено је са скупа.

Наглашено је да је пут Беране – Бијело Поље, захваљујући грађанском отпору постао највреднија инвестиција.

-Овај пут постао је наш аутопут који није коштао ни цента, а значио је све. Пут који је повезао читаву Црну Гору, повезао југ и сјевер као никад досад. Пут без уложеног цента постао је наша највреднија инвестиција. Реакције које су услиједиле у готово свим општинама показале су да нисмо сами, да смо сви заједно на истом циљу – поручено је са скупа, уз захтјев да се под хитно смијене Миливоје Катнић и Зоран Лазовић.

Д.Ј.

Петицијом до заштићене зоне

Са скупан је поручено да ће се ускоро почети са прикупљањем потписа подршке иницијативи којом се тражи да се локалитет Персина станица, прогласи за заштићену зону од посебног значаја.

- За Персину станицу је чуо цијели свијет. Ту су кордони полиције из читаве Црне Горе годинама ударали на недужни народ Берансела који је само тражио право на чист ваздух. Ту се рађала зора и слобода. То је разлог због кога је покренута иницијатива да се ово мјесто прогласи за заштићену зону од посебног значаја, са жељом да се овај локалитет претвори у својеврсну парковску површину са обиљежјима која баштине развој демократије, очување људских права и слобода и здраве животне средине – поручили су учесници скупа.

Слика може да садржи: 2 особе, људи стоје и на отвореном, текст који гласи „SHOT 10 ON NOTE AI PENTA CAMERA“