logo3

БЕРАНЕ ЈЕ УВИЈЕК БИО СЛОБОДАРСКИ ГРАД

БЕРАНЕ ЈЕ УВИЈЕК БИО СЛОБОДАРСКИ ГРАД

  • lazić berane

БЕРАНЕ ПРИМЈЕР У ЦРНОЈ ГОРИ ЗА ГРАД; РАЗЛИЧИТОСТИ, ДЕМОКРАТИЈЕ И ПРОМЈЕНА

Ових дана у Беранама су постављени билборди са различитим порукама. Како саопшти аналитичар Небојша Бабовић: ''Ако је мјера демократије право на различито мишљење, Беране је опет шампион.Десетак дана су овдјеистовремено стајала три билборда, српски, бошњачки и црногорски, а да нико нијенаправио проблем око тога. Без хистерије, без забрана, без унезвјереногпремијера и без извиканог бусања у прса мултиетничким духом, који је карактеристичанза једнонационалне средине.Што је најважније, без скрнављења туђег. Зато и није случајно што се споменик на Јасиковцу зове Слобода. Зато иније случајно што то показујемо већ годинама, него нећете да видите.''-закључује Бабовић. У Беранама се на српском билборду налази велики српски патриота и хуманиста ''примјер чојства и јунаштва'', др Миодраг Лазић, којему је Подргоричка господа поставила у центру града. Ту је и и билборд Бошњачки постављен од Странке правде и помирења,која честита Бошњацима дан заставе и НВО Црногорски образ која са фотографијомм Црне Горе шаље поруку ''Не дај се мала'' Овде у Беранама се можесаопштити став и мишљење различитих групација који у њему живе. Беране јевећински српски град, али ником се у Беранама, ни оном ко је у мањини већина незабрањује да изнесе свој став.

Ми нисмо као неки други градови у Црној Гори, попут Цетиња да забрањујемо литије и да бранимодругима да саопште своје мишљење и да се за њега боре. Значи у Беранама се можеса различитостима живети што доказују и поруке са билборда које ником несметају. И заиста је тако.Али то никаконе одговара црногорском режиму и стално у Беранама праве разне ''Удбашкеигре'', са циљем како би Беране прогласили градом у којем не стануједемократија него анархија, некакав великосрпски шовинизам и разне глупости.Режим који се није промијенио 30 година и који све ради да нас задржи угету стално ради некакве ''акробације'', са циљем да извршипритисак на Беране да не мисле својом главом. Међутим увијек су ималидемократски одговор и демократски отпор.У Беранама су се смењивале власти наизборима, док то није случај у Црној Гори. У Беранама је увек било демократијекада је у Црној Гори није било. Беране им сметају, јер су увек биле покретачкаснага и одавде су се покретале промене у Црној Гори.Беране је кичма Црне Горе.И краљ Никола је рекао за Васојевиће,да су стожер Рашкој земљи и китна јојперјаница.Беране је бастион отпора једноумљу и марифетлуцима УДБЕ. Беране увекпобеди, јер је у овом граду живе људикоји мисле својом главом. Беране су примјер гдје мирно живе све националности: Срби, Црногорци,Муслимани, Роми и Бошњаци. Све увек буде мирно и идилично,док се не ангажује УДБА из Подгорице санамером да то поремети и да докаже да Беране није слободарско и демократско.Али на њихову жалост Беране увек победи УДБУ.

Фотографија корисника Горан С. Киковић

 

.И ових дана покушавају даискушавају Беране, вршењем притисака на свештенике и вернике српске православнецркве,која је вековни стожер Васојевића. Неће им проћи ''Удбашке игре'', ипритисци на слободарски народ. Победиће народ Светог Саве и одбраниће својесветиње.Ми у Беранама имамо манастир Ђурђеве ступове,стар више од осамвекова.Они желе да ми њима доказујемо тапију на њега,замислите после осамстогодина да манастир, Немањића иде у подстанаре,е неће моћи.