logo3

     БЕРАНСКА БОЛНИЦА ''ДОБРИ УЧЕНИЦИ ЈОШ БОЉИХ УЧИТЕЉА''

                 БЕРАНСКА БОЛНИЦА ''ДОБРИ УЧЕНИЦИ ЈОШ БОЉИХ УЧИТЕЉА''

Познато је да је болница у Беранама од увијек била расадник врхунских стручњака а берански љекари у жижу јавности доспјели су још једном почетком новембра прошле 2019. године после вишесатне операције током које су успјели да зашију срце 25-годишњем младићу из Берана и спасу му живот, након повреда које су му нанесене ножем у комшијској свађи, преноси Беране онлине.

Десеточлана екипа љекара и медицинског особља Опште болнице у Беранама, предвођена чувеним хирургом др Милорадом Бакићем, извела је још један подвиг, посебно када се имају у виду услови у којима се ради у овој здравственој установи.

Реаговало се брзо. За свега 25 минута од пријема, урађена је дијагностика и пацијент је био на операционом столу, казао је тада за Новости доктор Бакић, коме је ово било пето ушивање поцијепаног срца и који је безмало пет деценија у медицини.

Он је и након одласка у пензију остао у беранској болници, гђе се поред њега кале врсни хирузи.

Доктор Бакић је један од ученика надалеко чувеног др Бранка Зоговића, рекао је тада директор Опште болнице у Беранама др Будимир Дабетић, одушевљен подвигом својих сарадника.

“Сјећам се првог ушивања прободеног срца. Реч је о човеку из Рожаја. Били су у сали поред мене сада почивши др Раслав Ћиро Бабовић и др Перо Перић. Прије уласка у салу, док је пацијент транспортован ка нашој болници, добили смо позив једног високог функционера из Рожаја. Казао је: “Овај момак мора да буде спашен. Ако умре, мука ће се направити”, алудирао је тај човјек на међунационалне проблеме који би могли настати смрћу младића. Добро се све завршило”, препричавао је др Бакић пред својим сарадницима.

-То је наш посао. Десило се да будем у болници још четири пута после тога када су примљени готово идентични случајеви повреде срца. Нажалост, један момак из Берана, који је убоден ножем у срце на дочеку Нове године, није преживио.

Добри Учитељи

“Болница у Беранама је одувијек била расадник врсних хирурга. Ми смо учили од др Бранка Зоговића, чијих савјета се и даље сјећам. Они млађи су учили од нас и постали су врхунски хирурзи и професори универзитета широм бивше СФРЈ. Овђе не треба бринути за кадар, само га треба чувати и улагати у здравство”, казао је др Бакић.

Фото: Беране онлине

Фотографија корисника Горан С. Киковић