logo3

 У ТОКУ АСФАЛТИРАЊЕ ПУТА У  ЗАГОРЈУ КОД БЕРАНА

 У ТОКУ АСФАЛТИРАЊЕ ПУТА У  ЗАГОРЈУ КОД БЕРАНА

21.09.2019.

Асфалтирање пута

Модерна саобраћајница повезује седам села

Овај пут јако је значајан за становнике седам села: Ровца, Калудра, Доња Ржаница, Загорје, Петњик, Дапсиће и Будимља, јер их кружним током из више праваца повезује са градом. Уоквиру ИФАД програма, којег споводе Министарство пољопривреде и локална управа, ових дана започето је и асфалтирање пута који повезује села Загорје и Петњик у дужини од 1.320 метара. Мјештани истичу да се ради о изузетно значајном подухвату који је вишеструко важан за читаву општину Беране. Наводе да је на овај начин реализована њихова вјековна жеља да се на квалитетан начин повежу са градом и са другим дестинацијама.

- Овај пут је јако значајан за становнике седам села и то:Ровца, Калудра, Доња Ржаница, Загорје, Петњик, Дапсиће и Будимља, јер су на овај начин добили модерну саобраћајницу која њихове домове, кружним током, из више праваца повезује са градом. Овај пут уједно се веже са магистралним путем у Дапсићу који се простире од Берана до Рожаја. На овај начин мјештани ће скратити своја путовања према граду и до десет километара. Примјер Загорја на најбољи начин указује како локална управа, кроз партнерски однос са Владом и мјештанима реализује веома значајне инвестиције које директно утичу да се модернизује живот у нашим селима – наводи предсједник Мјесне заједнице Загорје Радован Лутовац.

Из локалне управе истичу да им је ове године у склопу ИФАД програма одобрено асфалтирање седам путева у дужини од око пет километара.

-Сам пројекат је конципиран тако да је учешће Општине 20 одсто, а учешће локалног становништва пет одсто. Међутим, Општина је преузела обавезу мјештана како би смањила њихове издатке, знајући да се локално становништво суочава са бројним егзистенцијалним проблемима. То је још једна потврда да локална управа посебан значај придаје нашим селима, у жељи да се, кроз различите видови помоћи, заустави све израженија миграција локалног становништва - истакли су из локалне управе.

Лутовац подсјећа да је у последње вријеме у Загорју, захваљујући новчаним издвајањима локалне управе и Министарства пољопривреде, као и раду мјештана, одрађено доста других важних инфраструктурних послова.

-Средствима које је издвојила Општина Беране извршено је постављање асфалтног застора у дужини од 2.100 метара на главној сеоској саобраћајници. Извршено је насипање скоро свих макадамских путева у селу. Мјештани су уз помоћ донатора, између осталог, саградили и сеоску капелу. Такође, завршени су груби радови на изградњи цркве – истиче Лутовац, додајући да је у плану и изградња пута која преко Бероташа, повезује Загорје са Доњим Лугама.

лиједи реконструкција водовода

Лутовац подсјећа да ће се у оквиру ИФАД програма извршити и реконструкција постојећег водовода у Загорју.

- Преко ИФАД пројекта за село Загорје су опредијељена и средства за реконструкцију водоводног система. Ради се о водоводу ког су мјештани својим средствима изградили прије четрдесетак година. Ми смо указали да је постојећа опрема дотрајала с обзиром да вода са водоизворишта долази у село помоћу пумпи. Нагласили смо да Загорје броји око 90 домаћинстава са око 300 становника. Такође, ставили смо до знања да је зуб времена учинио своје и да је даље функционисање водовода доведено у питање. Све то је узето у обзир тако да ћемо и ово путање ријешити на задовољавајући начин – каже Радован Лутовац.

Д.Ј.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић