logo3

 У БЕРАНАМА ТРАДИЦИОНАЛНЕ ВИДОВДАНСКЕ СВЕЧАНОСТИ

 У БЕРАНАМА ТРАДИЦИОНАЛНЕ ВИДОВДАНСКЕ СВЕЧАНОСТИ

Српско историјско- културно друштво ''Никола Васојевић''- Беране, Уружење ратних добровољаца 1912-1918,њихових потомака и поштовалаца Беране и Удружење српских књижевника у отаџбини и расејању за Црну Гору

Организују традиционалну манифестацију :

''ВИДОВДАНСКЕ СВЕЧАНОСТИ БЕРАНЕ 2019. ''

НА ТЕМУ ''(НЕ) ЗАБОРАВЉЕНИ БОЈЕВИ И БИТКЕ ВАСОЈЕВИЋА ЗА СЛОБОДУ СРПСТВА И ЦРНЕ ГОРЕ''

Пошто смо савез удружења која поштују традиционалне вриједности Српског народа у Црној Гори и ове године ћемо на дан Светог мученика кнеза Лазара и Светих српских мученика -Видовдан обиљежити поред поменуте теме и крсну славу уружења ратних добровољаца 1912-1918,њихових потомака и поштовалаца Беране.

У оквиру Видовданских свечаности одржаће се и културни програм у којем ће учествовати пјесници,историчари, гуслари...

Српска народна одбрана Васојевића и лимске долине ће усвојити декларацију о осмовјековном постојању епархије Будимљанске Српске православне цркве.

На свечаностима ће се уручити традиционалне Видовданске награде које уручују удружења која сачињавају Српску народну одбрану Васојевића и лимске долине. Ове године награде су добили:

Награду ''Радомир П. Губеринић'' за 2019.годину добио је проф.др Славољуб Ђукић за публицистички рад и истраживање из историје Српског народа са територије Васојевића.

Да вас подсјетимо: Удружење ратних добровољаца 1912-1918. њихових потомака и поштовалаца Беране и часопис Глас Холмије од 2013. године успоставили су завичајну Награду за публицистички рад и истраживање из историје Српског народа са територије Васојевића коју додјељују истакнутим појединцима који су са простора Васојевића а, који објављују дјела која афирмишу овај крај. Награда носи назив - ''Радомир П. Губеринић'' – до сада су је примили: за 2013. Годину публициста и новинар Вукосав Вуле Ракетић,за књигу ''Хероина великог срца'', која говори о животу и раду Дивне Вековић,за 2014. књижевник Бранислав Оташевић,за књигу ''Милован Ђилас-скица за портрете'', историчар Горан Киковић,за 2015. годину за књигу ''Преци и Потомци'' –монографија Удружења ратних добровољаца 1912-1918. њихових потомака и поштовалаца Беране,генерал др Лука Кастратовић, за 2016. за књигу ''Сердари, војводе и генерали из Васојевић'', проф. др Марко Кнежевић,за 2017. годину за књигу ''Велика и Новшиће'', академик професор доктор Јован Бабовић за 2018. Годину за књигу ''Од Комова до Српске Атине'' . И ове године жири је донио одлуку да она буде додијељена професору доктору Славољубу Ђукићу за 2019. годину за књигу '' Васојевић свој на своме – навијек и амин''.

Књижевну награду ''Ратко Делетић'' за 2019. добио је књижевник и пјесник Радомир Стојановић.

Ову награду коју је установио часопис ''Глас Холмије'' су добили пјесници:Драгомир Дале Ћулафић за 2017. и Дарко Јововић за 2018.

Награду ''Лазарево слово'' за 2019. добио је проф. др Драгомир Кићовић.

Удружење Српских књижевника у отаџбини и расејању са сједиштем у Андријевици је од 2018. установило награду ''Лазарево слово'', које је прошле године додијељено историчару Горану Киковићу. Ове године жири је награду додијелио Кићовићу за књигу ''Пуниша Рачић и/ли о заблудама и диобама''.