logo3

 Васојевићи љубоморно чувају предање о пореклу једног од најзнаменитијих Срба: Карађорђеву генезу потврђује и Његош

24a%20(1).jpg

 Васојевићи љубоморно чувају предање о пореклу једног од најзнаменитијих Срба: Карађорђеву генезу потврђује и Његош

Милутин Секуловић ,Вечерње новости,репортажа

Владика издао Грамату кнезу Александру Карађорђевићу 1840. године

 

 

 ВАСОЈЕВИЋИ, кроз генерације, љубоморно чувају предање о пореклу једног од најзнаменитијих Срба. Да су Карађорђевићи пореклом из Васојевића, па и српски вожд Карађорђе као најславнији на импресивној листи знаменитих историјских личности које су припадале овом племену, постоје бројни докази. Ипак, разни "историчари" покушавају да оспоре ову чињеницу.

 

- Сведоци смо, последњих година, да је у разним памфлетима "утврђено" да Карађорђевићи нису Васојевићи, него наводно Клименти, из албанског племена римокатоличке вероисповести, или Кучи... Најбољи деманти овим писанијима је Његошеваграмата да је Карађорђе из Васојевића - каже историчар Горан Киковић, председник Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине.

 

Владика Петар II Петровић Његош издаје кнезу Александру Карађорђевићу 1840. године Грамату на титулу војводе и патриоте, и са гордошћу напомиње да је кнежев отац "бивши вожд Ђорђије Петровић пореклом од древних кнезова наше провинције Васојевића".

ПОДСЕЋА овај историчар на проту Милоша Велимировића, који је још 1738. године писао о Карађорђевом пореклу.

 

- Било је десет Ђуришића, па кад Турци нападоше а потом пећки Ходовер Авди-паша Махмут-Беговић попали Васојевиће и много робља одведе у Пећ, тада су повели и четири сина Ђурова, међу њима Јована Ђуришића са сином Петром и унуком Ђорђијем, који као и многи други најавише да пређу у исламску веру. Међутим, они побегоше у Мораву. Јован деда Ђорђијев (Карађорђев) вратио се у Васојевиће, бележи Томаш Катанић. Слично Катанићу пише познати историчар Миленко Вукићевић, који каже "могуће да су се Карађорђеви преци, силазећи из Метохије, још негде задржали, док нису дошли у Београдски пашалук". Ако су ове тврдње тачне, а морале би да јесу, јер их бележе савременици Карађорђеви, пре свега поп Петар Катана, који је лично разговарао са Карађорђем, највероватније је да је и Петар, Карађорђев отац (један од девет Јованових синова), рођен у Краљима и да се оженио Марицом Алетић из Краља и да је Карађорђе рођен у Краљима и да су их тада одвели Турци у Метохију (Пећ), како пишу Вукићевић и Катанић - каже Киковић.

 

Даље наводи да поред осталих историчара, и Драган Самарџић пише да су Карађорђеви преци дошли у Шумадију, највероватније после аустро-турског рата 1737-1739. када су се Срби селили предвођени патријархом Арсенијем Четвртим Шакабендом...

 

КИКОВИЋ документује тврдње о томе да је Карађорђе био Васојевић, речима Његошевог учитеља Симе Милутиновића Сарајлије.

 

- Он је био писар Карађорђевог Совјета 1808. године и није имао потребе да нагађа о пореклу Карађорђеву. Он је био у положају да се непосредно од вожда и његове породице обавести о његовом пореклу. О рођењу вождовом Милутиновић бележи и у стиховима: "По рођењу Васојевић сином / Србом Петром нашијем питомцем / и Марицом Артемиде Нинфом...". Даље Милутиновић бележи "у то доба и Васојевићи (стигоше) Карађорђа давњашњи земљаци - Васојевићи" - каже Киковић.

 

ИСТИЧЕ наш саговорник да су сигурни и тачни подаци Константина Ненадовића, иако је његово велико дело угледало светлост дана тек 1883. године. Ово зато што је на њему сарађивао син Карађорђев, кнез Петар, и мати Марица, обоје родом из Васојевића.

"И у Србију се он преселио отац Карађорђев Петар са још једним братом док су му два брата остала у Васојевићима", бележи Ненадовић. Марица, мати Карађорђева, родом је била из Васојевића, односно да се родила у Васојевићима - прича Киковић, и наглашава да је знаменити Марко Цемовић записао да се са својом двојицом синова Петром и Мирком отац Карађорђев населио у Вушевцу.

 


Ето, сада у Васојевићима, осим споменика вожду Карађорђу, у Краљима, изнад Андријевице, за које се веже предање као о дому гласовитог јунака, вијори и ратна застава вође Првог српског устанка.

 

Домаћин у Тополи Драган Живановић и Горан Киковић са барјаком који је носио Танаско Рајић

 

 

БАРЈАК ИЗ ПРВОГ СРПСКОГ УСТАНКА

 

КОПИЈА чувене реликвије, барјака из Првог српског устанка који је носио Карађорђев војвода Танаско Рајић, у рукама је Васојевића од половине марта. Тада је Горан Киковић, иначе, и потпредседник СО Беране, посетио Тополу и примио барјак од председника Општине Драгана Живановића.

 

- Почаствован сам што барјак слободе носим у Васојевиће, одакле потиче Карађорђе, вођа Првог српског устанка - рекао је Киковић том приликом домаћинима у Тополи.