logo3

МИРКО ВУКИЋЕВИЋ ''ТАИН''

Таин-традиционални хљеб српских војника

         Нове сорте пшенице су генетски модификовани производ штетан по наше здравље. Потпуно се разликује од старе сорте пшенице коју су људи некада користили и од које су још наше баке пекле хљеб. За добар хљеб мораш бити мајстор.

         Поред многих недаћа које су задесиле Србију крајем ХIX и почетком ХХ вијека постојала је и константна опасност од гладовања. Недостатак хране значио је физичку слабост војника и становништва, као и пад морала који се свакако одражавао на бојиштима иако су Срби познати као храбри, упорни, одговорни и издржљиви борци који су увијек чували углед народа и државе.

          Након српско-турских ратова, српска војска почиње да производи хљеб таин-хљеб који ће постати веома важан дио исхране у тешким данима који су слиједили за наш народ, током Балканских ратова и Великог рата.

           Ова специфична мјешавина са 70% раженог и 30% пшеничног брашна била је узузерно дуготрајна, а осигуравала је хранљив, али и веона здрав оброк који је могао обезбиједити довољно енергије и покретљивости неопходних при обављању борбених задатака. Осим тога, таин постаје симбол снаге и јединства једног народа, његова жеља за опстанком, светиња коју је сваки војник чувао у торби и по потреби-дијелио са саборцима у невољи. 

 

                                                                                                  Припремио Мирко Вукићевић